Njemačka do 2038. treba zatvoriti sve elektrane na ugljen

Zagađenje zraka
Foto: Pixabay
Njemačka bi trebala do najkasnije 2038. godine zatvoriti sve svoje elektrane na ugljen, objavilo je u subotu povjerenstvo koje je oformila vlada i predložilo je najmanje 40 milijarda eura pomoći pokrajinama koje će biti pogođene prijelazom na druge energije

Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog u subotu nakon više od 20 sati pregovora i moraju biti provedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Prijedlozi odražavaju njemačku strategiju prijelaza na obnovljive energije koje su već lani činile više od 40 posto, pa su prvi put u povijesti potukle ugljen kao energent, a odluka o odbaivanju ugljena prekretnica je nakon odluke iz 2011. da Njemačka prekine korištenje nuklearne energije.

Vlada kancelarke Angele Merkel pozdravila je plan koji je pripremilo povjerenstvo u kojem je 28 članova s pravom glasa iz svijeta industrije, akademske zajednice, udruga za zaštitu okoliša i sindikata uz tri člana iz vladajućih stranka koji nemaju pravo glasa.

“Manje CO2, više novih radnih mjesta, sigurna opskrba energijom i više isplativosti, to je snažan signal”, napisao je na Twitteru ministar gospodarstva  Peter Altmaier.

Povijesno postignuće

Povjerenstvo koje je počelo raditi u lipnju ocijenilo je da valja planirati najmanje 40 milijarda eura pomoći saveznim pokrajinama u kojima su ugljenokopi. Riječ je o svoti manjoj od prvotnih 60 milijarda.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Westphalije koja proizvodi najviše ugljena i ujedno je najnapučenija njemačka savezna pokrajina, rekao je da će strategija utrti put za gospodarski “održivu budućnost bez ugljena” u područjima koja o ugljenu snažno oviste.

Skupine za zaštitu okoliša najavile su da će pomno pratiti i pozivati  vladu da ispuni zadane ciljeve, a zagovaraju da se odbacivanje ugljena dogodi i ranije.

Nasuprot njima, poslovna zajednica, koja je ranije upozoravala da bi prenagljen izlazak iz energije ugljena mogao potaknuti rast cijena, upozorava, a među njima je RWE, vodeći distributer električne energije u Njemačkoj, da je 2038. prerani rok.

Kompenzacija za potrošače

Strategija će se provoditi u fazama. Prema predloženim planovima, energija ugljena u Njemačkoj trebala bi se prepoloviti do 2030. na 17 GW.

Ako prijedlozi budu provedeni bit će to druga velika intervencija na njemačkom energetskom tržištu u ovom desetljeću. Nakon havarije nuklearke Fukushima izazvane potresom i tsunamijem u Japanu njemačka vlada odlučila je da će do 2022. prekinuti korištenje nuklearne energije.

Planiraju se i obeštećenja za potrošače, približno 2 milijarde eura na godinu za tvrtke i domaćinstva koje će dobivati veće račune zbog prijelaza na drugi oblik energije, navodi se u izvješću.

Stanislaw Tillich, bivši premijer pokrajine Saske u istočnoj Njemčakoj, smatra da će sporazum biti uzor za Europu i pokazati da nove industrije i radna mjesta mogu ići naprijed čak i kada se ugljenokopi zatvaraju. (Hina)