‘Ndrangheta je jedina svugdje u svijetu

Kalabreška mafija ‘Ndrangheta jedina je skupina organiziranog kriminala koja djeluje na svim kontinentima, kazao je u utorak talijanski tužitelj. 

“‘Ndrangheta je jedina mafija prisutna na svim kontinentima: u zapadnoj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, a sada se širi istočnom Europom”, kazao je Nicola Gratteri, kalabreški protumafijaški tužitelj koji je pod policijskom zaštitom već 30 godina.

U utorak je predstavio svoju knjigu “Tajna povijest ‘Ndranghete”, koju je napisao zajedno s još jednim stručnjakom za mafiju Antonijem Nicasom.

“‘Ndrangheta je posvuda gdje je novac i moć. Politički nisu ni lijevo niti desno”, kaže Gratteri.

“Sve dok Europa nije uvjerena da je ‘Ndrangheta’s u strukturama njihovih zemalja borba protiv nje bit će teška”, dodao je.

Kalabreški mafijaši jako paze da ne privuku pažnju snaga zakona i reda, medija ili javnosti. 

“‘Ndrangheta radi dvije stvari u Europi: prodaju kokain i taj novac koriste za kupnju svega što je na prodaju”, rekao je Gratteri.

“To danas znači kafiće, pizzerije, hotele, ali sutra to mogu biti televizijske postaje ili novine”, dodao je.

Nicaso upozorava da borba protiv terorizma ima veliku prednost u odnosu na borbu protiv mafije.

“Mafijaši su se nekad koristili poreznim oazama, a danas traže pravosudne oaze, gdje nema posebnih protumafijaških zakona”, rekao je.

Borba protiv organiziranog kriminala zahtijeva korištenje obavještajne službe, koje su preokupirane terorizmom.

“Terorističke aktivnosti, naravno, izazivaju zabrinutost, ali isto tako i mafijaške. Moramo se istodobno boriti s objema “, rekao je Nicaso. (Hina)