Napeta situacija u Kašmiru – pogranična paljba između dvije nuklearne sile

Ukidanje autonomnosti pokrajine dovelo do novih napetosti

Početkom kolovoza indijska je vlada ukinula autonomiju pokrajine Kašmir, većinski muslimanske pokrajne koja je posljednjih desetljeća predmet spora između Indije i Pakistana.

Dok indijske vlasti ukidanje autonomije pokrajine pravdaju boljim razvojem i povećanim ulaganjem u regiju, Pakistan potez drži daljnjim ograničenjem prava većinski muslimanskog stanovništva koji živi u toj regiji. Osim ukidanja autonomije, regiji je prekinuta internetska veza, a stanovništvu je ograničena mogućnost kretanja.

U izmjeni vatre pograničnih snaga Indije i Pakistana prema pakistanskim navodima poginulo je 5 pakistanskih vojnika dok Indija zasad niječe ljudske gubitke.

Rasplamsavanje sukoba zabrinulo svijet – sazvano Vijeće sigurnosti

Rast napetosti između dvije nuklearne sile ubrzao je aktivnosti međunarodne zajednice te je ovoga petka iza zatvorenih vrata održana sjednica Vijeća sigurnosti.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na smirivanje tenzija i započinjanje razgovora između dvije zemlje. Dok pakistanski premijer Imran Khan pozdravlja inicijativu međunarodne zajednice koja bi “trebala voditi računa o patnji kašmirskog naroda i osigurati prekid sukoba”.

Indijski veleposlanik u UN-u Syed Akbaruddin oštro je branio autonomnost indijske politike po pitanju Kašmira izjavivši:

‘Ne trebaju nam međunarodna njuškala govoriti što ćemo raditi. Zemlja smo s više od milijardu stanovnika’.

No čini se da su napori za primirivanjem sukoba urodili plodom jer je već u subotu New Delhi osposobio dio telefonskih linija u spornoj regiji.