Nakon NAFTA-e dogovoren novi sjevernoamerički trgovinski sporazum

Trgovinski sporazum
Foto: Wikipedija
Gotovo u posljednjim trenucima ugovorenog roka, pregovarači SAD-a i Kanade postigli su u nedjelju navečer novi trgovinski sporazum. Nakon nekoliko mjeseci teških pregovora i prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će raskinuti pregovore sa Kanadom i  potpisati bilateralni sporazum sa Meksikom, ipak je postignut dogovor.

U svojoj predizbornoj kampanji Trump je često označavao dosadašnji trgovinski sporazum (NAFTA) kao najgori u povijesti. Ušavši u Bijelu kuću, započeo je pregovore o novom trgovinskom sporazumu, prvo sa Meksikom a potom i sa Kanadom.

Novi ugovor nosit će jednostavno ime: United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA)

Američki predsjednik je zahtijevao rok od 5 godina nakon kojih će biti moguće otkazati daljnje provođenje sporazuma, ako potpisnice nisu zadovoljne. No, pod pritiskom domaćih poslodavaca, američki pregovarači su dogovorili potencijalno otkazivanje nakon 16 godina uz redovite sastanke svakih 6 godina kako bi se nadziralo provođenje sporazuma. Postignut je dogovor oko proizvodnje automobila, gdje se zahtjeva da 75% dijelova bude proizvedeno u Sjevernoj Americi, te je ukinuta zabrana prodaje određenih mliječnih proizvoda u Kanadi.

Najveću pobjedu Trump je odnio na polju rješavanja sporova proizašlih iz ugovora. Međunarodni sudovi više neće imati veliku moć u kažnjavanju Vlada triju potpisnica, te će se sporovi nastojati rješavati dogovorno. Američke burze su odmah pozitivno reagirale, završivši trgovanje u ponedjeljak rastom svih najvažnijih burzovnih indeksa.

Nakon što je stavljen potpis, očekuje se da će novi trgovinski sporazum biti odobren u američkom Kongresu početkom 2019. Pretpostavlja se da će dobiti podršku obiju stranaka, posebice dobroga dijela Demokratske stranke, za koju uglavnom glasuju radnici te uživa potporu najvećih američkih sindikata.