Mladi ribar iz Indonezije spašen nakon 49 dana plutanja na pučini

rompong, indonezija, ribar
Generalni konzulat Republike Indonezije / Facebook
S obzirom da je imao male zalihe hrane i vode, mladić je preživio loveći ribu koju je pripremao na vatri, a za nju je palio komade drvene ograde plovila
Tinejdžer iz Indonezije preživio je 49 dana sam na pučini nakon što se njegova plutajuća ribarska koliba otrgnula s veza, piše BBC.
Aldi Novel Adilang, 18godišnjak s indonezijskog otoka Sulawesi, radio je na tzv. rompongu – plutajućoj vrši koja nema motor ni vesla, a oblikovana je kao minijaturna koliba. Rompong je dizajniran tako da pluta na pučini, ali je užem privezan za sidro na dnu mora da ga ne odnesu morske struje.
Adilangov rompong bio je usidren 125 kilometara od indonezijske obale sredinom srpnja. Mladić je bio zadužen za paljenje svjetala koja noću privlače ribu, a svakog tjedna bi netko iz njegove kompanije preuzimao ulov te mu dovozio svježu vodu, hranu i gorivo.
U jednom trenutku, užad kojom je rompong bio privezan popucalo je zbog snažnog vjetra, a Adilang je otplutao dalje na pučinu. Završio je nekoliko tisuća kilometara dalje, u blizini Guama, gdje ga je konačno zamijetila i spasila posada broda iz Paname.

Gepostet von Indonesian Consulate General Osaka – 在大阪インドネシア共和国総領事館 am Donnerstag, 13. September 2018

S obzirom da je imao male zalihe hrane i vode, mladi ribar preživio je loveći ribu koju je pripremao na vatri, a nju je pak dobivao tako da je palio komade drvene ograde romponga. Nije još razjašnjeno kako je ostajao hidriran.
Adilang je prema vlastitim riječima cijelo vrijeme bio prestrašen i često plakao, prenio je Fajar Firdaus, indonezijski diplomat u Osaki. “Svaki put kad je vidio veći brod, bio je pun nade, ali više od deset brodova je samo prošlo pored njega. Nijedan nije stao jer ga nisu zamijetili”, kazao je Firdaus za The Jakarta Post.
Mladić je 31. kolovoza ugledao panamski brod Arpeggio i radiom poslao poziv u pomoć. Kapetan je kontaktirao obalnu stražu u Guamu, koja je uputila posadu da spašenog momka poveze u Japan, planirano odredište broda.

Gepostet von Indonesian Consulate General Osaka – 在大阪インドネシア共和国総領事館 am Donnerstag, 13. September 2018

Mladi ribar je stigao u Japan 6. rujna, a dva dana kasnije odletio za Indoneziju gdje ga je dočekala njegova obitelj. Lokalni mediji su prenijeli da je u dobrom zdravstvenom stanju, a 30. rujna će navršiti 19 godina – prava prilika za dvostruko slavlje!