Mirovni pregovori o Jemenu početkom prosinca u Švedskoj

Jemen
Flickr
Washington je u srijedu najavio održavanje mirovnih pregovora o Jemenu početkom prosinca u Švedskoj dok UN-ov izaslanik boravi u posjetu Sani i dok se vode borbe za kontrolu nad strateški važnim gradom Hodeidom.

Pregovori jemenske vlade koju podupire vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i pobunjenih Houtha koje pomaže Iran, održat će se “početkom prosinca” u Švedskoj, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su također u koaliciji, “stoje zapravo” iza tih pregovora, rekao je novinarima u Pentagonu.

Informacija dolazi nedugo nakon dolaska UN-ova izaslanika Martina Griffithsa u jemensku prijestolnicu Sanu koja je u rukama pobunjenika.

Jemen je zapravo podijeljen popola, provladine snage kontroliraju jug i dobar dio središta zemlje, a pobunjenici Sanu, sjever i velik dio zapada, pa tako i Hodeidu.

Houthi su rekli da su spremni za prekid neprijateljstva ako provladina koalicija prekine napade.

Vlada predsjednika Abda Rabba Mansoura Hadija već je najavila da će sudjelovati u mirovnim pregovorima za koje se još ne zna točno kad će početi.

“Čini se da ćemo na samom početku prosinca u Švedskoj vidjeti pobunjenike Houthe i vladu predsjednika Hadija koju priznaju Ujedinjeni narodi”, rekao je Mattis.

Raniji pregovori organizirani u Ženevi u rujnu pod pokroviteljstvom UN-a su propali jer pobunjenici nisu došli, rekavši da se boje za svoju sigurnost. (Hina)