May kaže da neće pristati na dogovor s EU-om “pod svaku cijenu” – treba više vremena

brexit, Britanija
Pixabay

Velika Britanija treba više vremena kako bi pronašla rješenje za granicu na irskom otoku nakon brexita i neće pristati na dogovor s Bruxellesom pod svaku cijenu

May je kabinetu kazala da je potrebno više vremena kako bi se otklonila posljednja zapreka u pregovorima o brexitu, odnosno da se dogovori plan koji će osigurati da nakon brexita ne bude ponovno uspostavljena fizička granica između Sjeverne Irske i Republike Irske.

“May je kazala da, premda je 95 posto sporazuma o izlasku zaključeno, kada je riječ o zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku postoji niz pitanja koja još moramo razraditi i ona su najteža”, rekao je njezin glasnogovornik.

Kabinet je razmotrio opcije koje je iznio Mayin glavni pravni savjetnik o tome kako bi se EU moglo zajamčiti da će, ako ne uspiju pregovori o trajnom rješenju za irsku granicu, na snagu stupiti zaštitni mehanizam odnosno tzv. “backstop”.

“To uključuje da se osigura da, ako ‘backstop’ bude potreban, to ne bude trajno i da postoji mehanizam koji će osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi moralo ostati u tom aranžmanu na neodređen rok.”

Na sastanku kabineta nisu donesene nikakve odluke i britanska strana još na tome mora raditi

Premijerkin glasnogovornik rekao je da je ona na početku sastanka naglasila da, iako bi zemlja trebala težiti tome da zaključi sporazum o izlasku iz EU-a što je moguće prije, to “neće biti učinjeno pod svaku cijenu”.

Glasnogovornik je također napomenuo da će se konačni sporazum sastojati od dva dijela: sporazuma o izlasku i okvira za buduće odnose.

Napredak o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku mogao bi omogućiti sklapanje sporazuma o izlasku, ali konačni sporazum neće biti dovršen dok se ne dogovore sve pojedinosti okvira za buduće odnose. (Hina)