Maduro počinje drugi mandat u izoliranoj Venezueli

Nicolas Maduro
Foto: YouTube
Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro počinje u četvrtak drugi mandat unatoč međunarodnim kritikama da je njegov ponovni izbor prošle godine bio nezakonit, dodatno izolirajući južnoameričku zemlju u kojoj se ekonomska kriza polako pretvara u humanitarnu katastrofu.

Čelnici vladajuće Socijalističke stranke odbacuju kritike Madurova ponovna izbora koji će ga držati na čelu te zemlje izvoznice nafte i članice OPEC-a do 2025., pozivajući na skupove potpore i promičući ga na društvenim mrežama putem hashtaga na Twitteru poput #Iampresident.

Oporbeni čelnici međutim inauguraciju u četvrtak su opisali kao trenutak u kojemu će Maduro biti međunarodno obilježen kao diktator nakon bojkotiranih izbora 2018. koje su vlasti širom svijeta opisali kao farsu.

Međutim neprekidna potpora vojske, kronično razbijena oporba i nemilosrdno suzbijanje oporbenih kritika znači da će se Maduro suočiti s nekoliko ozbiljnih izazova u zemlji, unatoč međunarodnim prosvjedima

“Pokušali su ceremoniju ustavne prisege pretvoriti u svjetski rat”, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu popodne. Predviđeno je da se svečana prisega održi u 10 sati prijepodne po lokalnom vremenu.

Madurov trijumfalizam nalik je ja onaj njegova prethodnika, pokojnog socijalističkog vođe Huga Chaveza koji je koristio prihode od nafte da Venezuelu preplavi stranom potrošačkom robom dok je istodobno subvencionirao hranu i lijekove.

To je međutim u oštroj suprotnosti s Venezuelom danas. Inflacija se brzo približava brojci od 2 milijuna posto. Mjesečna minimalna plaća vrijedi manje od pakiranja jaja.

Oko tri milijuna ljudi emigriralo je iz Venezuele od 2015. – mnogi pješice – kako bi se spasili od gladi i bolesti, objavili su Ujedinjeni narodi.

S čime se sve Venezuela morala nositi pogledajde u videu.

(Hina)