Macron napravio nagli zaokret glede poreza na gorivo uslijed prosvjeda “žutih prsluka”

Macron, Francuska
Wikimedia
Francuski premijer u utorak je zaustavio planirano povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci kao odgovor na nasilne prosvjede koji traju već tjednima, a riječ je prvom tako naglom zaokretu administracije predsjednika Emmanuela Macrona u 18 mjeseci otkako je na vlasti.

Najavljujući odluku, francuski premijer Edouard Phillipe rekao je kako bi svi trebali biti “gluhi i slijepi” da ne vide ili ne čuju nasilje i bijes na ulicama oko Macronova poteza koji se trebao suprotstaviti klimatskim promjenama.

“Francuzi koji su nosili žute prsluke žele niže poreze i plaćen posao. To je isto što i mi želimo. Ako nisam uspio objasniti, ako vladajuća većina nije uspjela uvjeriti Francuze, onda se nešto mora promijeniti”, rekao je Phillipe u obraćanju na televiziji.

Šestomjesečni period odgode povećanja poreza biti će popraćen, napominje Philippe, i raspravama o drugim mjerama koje bi pomogle siromašnim vozačima da stignu na posao i u dućan.

Ranije su dužnosnici navijestili moguće povećanje minimalne plaće, ali to obećanje Philippe nije spomenuo.

Međutim, upozorio je građane kako ne mogu očekivati bolji javni prijevoz i manje poreze te je stoga bilo potrebno napraviti kompromise u obje sfere.

Takozvani pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. (Hina)