Lokalni izbori u Poljskoj prvi test za konzervativce nakon 2015.

izbori, glasovanje
Wikipedia / Santeri Viinamäki
Poljaci u nedjelju glasuju u prvom krugu općinskih i regionalnih izbora, što će omogućiti da se procijene izgledi konzervativaca na vlasti da ponovno pobijede na parlamentarnim izborima za godinu dana.

“Očito je da se radi o testu prije europskih (krajem svibnja) i parlamentarnih izbora. Test za glavne stranke koji će se provoditi u velikim gradovima te na razini regionalnih vijeća”, rekao je politolog s Poljske akademije znanosti Stanislaw Mocek.

Stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, na vlasti od 2015., mogla bi napredovati na regionalnim vijećima, ali ne nužno dobiti i većinu.

Po istraživanju instituta Pollster objavljenom u petak u dnevniku Super Express, PiS bi u nedjelju pobijedio na izborima za regionalna vijeća s 34 posto glasova, ispred oporbene koalicije 24 posto i bloka lokalnih zastupnika bez stranke 12 posto.

No, za stvarno upravljanje u regijama konzervativci bi trebali pokušati formirati koalicije, možda s postkomunističkom ljevicom SLD, osam posto prema istom istraživanju i pokretom Kukiz’15, s neizvjesnim rezultatom, čak malo vjerojatnim što se tiče SLD-a.

Pristaše PiS-a vide u toj stranci hrabrog zaštitnika poljskih interesa. S druge strane, za neke kontroverzne reforme i postupci mjestimično smatrani neustavnim među oporbom, kao i svađa s Bruxellesom, konsolidirali su izborno tijelo negativno spram PiS-a.

S obzirom na istraživanja, izgledi Prava i pravde da preuzme vlast u nekoliko velikih gradova nakon drugog kruga izbora gradonačelnika 4. studenog, čine se relativno skromni.

(Hina)