Kubanski parlament odobrio novi ustav, slijedi referendum

Kuba, šećer
Pixabay
Zastupnici kubanskog parlamenta jednoglasno su u subotu usvojili izmijenjeni nacrt novog ustava kojim je zadržan jednostranački sustav ali je uvaženo društveno i ekonomsko otvaranje zemlje nakon pada Sovjetskog Saveza.

Nacrt novog ustava ima 229 članaka i zamijenit će dosadašnji iz ere Hladnog rata. Komunistička stranka zadržat će poziciju vodeće snage u zemlji a država dominantnu ulogu u gospodarstvu, pišu državni mediji.

Novi ustav ipak legitimira privatno vlasništvo nad kompanijama koje je doživjelo uzlet u proteklih deset godina. Priznaje se i važnost inozemnih ulaganja i otvaraju vrata istospolnim brakovima, izvješćuju mediji.

Uvodi se dobno i vremensko ograničenje za predsjedničku dužnost, nakon što su pokojni revolucionarni vođa Fidel Castro i njegov mlađi brad Raul Castro vladali zemljom gotovo šest desetljeća.

Uspostavlja se i institucija premijera.

Među izmijenjenim je člancima i onaj koji se odnosi na akumulaciju imovine. Dok je u prvom nacrtu bila zabranjena, izmjenom je utvrđeno tek da je država mora regulirati, izvješćuju mediji.

U najnovijoj verziji prijedloga ustava ponovo je uveden cilj “napretka prema komunizmu” koji je isključen iz prve verzije dokumenta.

Sporno je pak izostavljanje iz novog ustava članka kojim bi se brak definirao kao zajednica dvije osobe. U ustavu iz 1976. godine definiran je kao zajednica muškarca i žene.

Upravo je taj amandman potaknuo najviše rasprava u društvu koje je u proteklim godinama postiglo veliki napredak u zaštiti prava lezbijske, gej, biseksualne i transrodne populacije ali i dalje zauzima konzervativan stav u reguliranju njihovih prava na sklapanje braka.

U novom je nacrtu definicija braka izostavljena, čime se otvaraju vrata istospolnim zajednicama, ali bez identične simbolične potpore

Vlada je umjesto toga najavila ažuriranje obiteljskog zakona i raspisivanje referenduma o izmjenama.

Novi nacrt ustava uključuje i stotine uglavnom manjih izmjena koje su predložili građani u tromjesečnim javnim konzultacijama na skupovima širom zemlje.

Nakon usvajanja u parlamentu građani će o njemu odlučivati na referendumu, zakazanom 24. veljače. Vlada je takvu proceduru proglasila vrhuncem participativne demokracije.

Kritičari se ne slažu s takvim tvrdnjama, upozoravajući da se temelji kubanskog političkog sustava nisu mogli dovoditi u pitanje i da je vlada u nacrt ustava uključila samo one prijedloge koji su joj bili po volji.

Neki među njima, uključujući opozicijske grupe koje obično ne uspijevaju mobilizirati veći broj građana, već su na Internetu pokrenuli kampanju protiv novog ustava uz hashtag #yovotono (‘glasam protiv’).

Prvi kubanski potpredsjednik Salvador Mesa kazao je da se u vladi nadaju da će većina stanovništva odobriti novi ustav budući da su “u izradi teksta sudjelovali i građani”.