Kubanci će uskoro imati pristup mobilnom internetu

Kuba, šećer
Pixabay
Kubancima će od četvrtka biti omogućen internetski pristup na mobilnim telefonima, priopćila je predsjednica Telekomunikacijske kompanije Kube (ETECSA) Mayra Arevich.

Arevich je naglasila kako će građani “postupno i progresivno” dobiti pristup mobilnim podacima (internetu). Dodala je kako će paketi mobilnih podataka biti dostupni samo korisnicima s 3G tehnologijom na mobilnim telefonima.

“Kuba mora kupiti telefonsku infrastrukturu u dolarima i sa svim ograničenjima nametnutih sankcijama”, rekla je Arevich, referirajući se na američke restrikcije, koje su bile ublažene tijekom administracije predsjednika Baracka Obame, ali nedavno ponovo vraćene na početak u mandatu Donalda Trumpa.

Jedna od internetski najlošije povezanih zemalja svijeta od 2015. godine postupno širi javni pristup internetu kroz državnu kompaniju ETECSA, napominje organizacija za ljudska prava Freedom House.

Međutim, “stope korištenja interneta na Kubi i njegove brzine nastavljaju kaskati za prosjekom u regiji te je pristup internetu na Kubi vrlo ograničen, zbog visokih cijena i vladinih propisa”, navodi se u izvješću Freedom Housea.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel u listopadu je postao prvi kubanski vođa koji koristi društvene mreže te je izrazio namjeru da poveća korištenje novih tehnologija i socijalnih mreža na Kubi.

Međutim, upitno je do koje će mjere Diaz-Canel, koji je vlast preuzeo od dinastije Castro, provesti navedene mjere.  (Hina)