Kremlj osudio upletanje u izbor predsjednika Interpola

Interpol
Wikipedia
Kremlj je osudio u utorak “upletanje” u izbor novog predsjednika Interpola, predviđen ovog tjedna, nakon negodovanja, posebice američkih senatora, kao reakcija na informacije koje kažu da se ruski general nalazi među favoritima. 

“Radi se o vrsti upletanja u izbore međunarodne organizacije”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

“Kako to drukčije možemo nazvati?”, upitao je on.

Okupljeni na općoj skupštini od nedjelje u Dubaiju, delegati Interpola trebali bi izabrati u srijedu nasljednika njihova bivšeg kineskog šefa koji je tajanstveno nestao početkom listopada prilikom putovanja u svoju zemlju.

Dva su kandidata u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je Meng trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Po britanskom dnevniku Times u nedjelju, “britanski dužnosnici očekuje da se Aleksandra Prokopčuka (56), veterana ruskog ministarstva unutarnjih poslova, izabere za predsjednika Interpola”.

Na tu su informaciju smjesta reagirali kritičari Kremlja, posebice britanski ulagač William Browder, u sukobu s ruskim vlastima, kao i američki senatori.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, četiri senatora pozvala su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka. (Hina)