Komisija odobrila novi prijedlog talijanskog proračuna

plaća, proračun,javni dug, BDP, eurostat
Foto: Pixabay
Europska komisija odobrila je u srijedu revidirani prijedlog proračuna talijanske vlade, čime bi se trebalo izbjeći otvaranje postupka zbog prekomjernog proračunskog deficita.

Europska komisija je poslala pismo talijanskoj vladi u pogledu novih fiskalnih mjera koje je predložila nakon što prethodni prijedlog proračuna nije dobio zeleno svjetlo Bruxellesa.

“U današnjem pismu primaju se na znanje nove fiskalne mjere koja je predložila talijanska vlada te se kaže da će, budu li te mjere izglasane u talijanskom parlamentu do kraja godine, to omogućiti Komisiji da ne preporučuje pokretanje postupka zbog prekomjernog deficita u ovoj fazi”, rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija je u listopadu odbacila talijanski prijedlog proračuna za 2019. ocijenivši da na “nezapamćen” način krši europska pravila i zatražila od Rima da ga revidira u roku od tri tjedna ili će se suočiti s disciplinskim mjerama.

Prethodna talijanska vlada lijevog centra obećala je javni deficit od 0,8 posto BDP-a 2019., a nova koalicijska vlada Lige i Pokreta pet zvjezdica predvidjela je deficit od 2,4 posto za sljedeću godinu, potom 2,1 posto 2020. te 1,8 posto 2021. godine.

Europski ministri zatražili su od Italije u srpnju da smanji strukturni deficit, ciklički prilagođen, za 0,6 posto BDP-a. Prijedlog proračuna koji je Komisija odbacila povećava taj deficit za 0,8 posto BDP-a.

Nakon nekoliko tjedana žestokih napada koji su iz Rima upućivani u Bruxelles, talijanska vlada je prošli tjedan pristala smanjiti rashodovnu stranu i revidirati prijedlog proračuna s ciljanim deficitom od 2,04 posto BDP-a. (Hina)