Kina će 2029. doseći vrhunac broja stanovnika – 1,44 milijarde

Kina, Peking, Sustav
Pixabay
Kinesko stanovništvo doseći će vrhunac od 1.442 milijarde 2029. godine, a nakon toga će početi dugo razdoblje “nezaustavljivog” pada stanovništva, ustvrdili su vladini znanstvenici u izvješću o istraživanju

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu morat će sada izraditi politiku kako bi pokušala riješiti manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, prema rezultatima zadnjeg izdanja Zelene knjige o stanovništvu i radu, koju je objavila kineska Akademija društvenih znanosti (CASS).

Porast radnog stanovništva je sada u stagnaciji, kaže se u izvješću, a porast broja starijeg stanovništva imat će dalekosežne utjecaje na društveni i gospodarski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

“S teoretske točke gledišta, dugotrajan pad populacije, posebice kad ga prati stalno starenje populacije, povezano je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posljedicama”, rečeno je.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine stoljeća, rečeno je, što bi moglo značiti pad u radnoj snazi za 200 milijuna ljudi.

Kina je 2016. odlučila ublažiti kontroverznu “politiku jednog djeteta” u svrhu ograničenja porasta populacije i dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece.

Stopa rađanja u zemlji još uvijek je u padu 3,5 posto u odnosu prema 2017. a očekuje se da je u padu bila i 2018. (Hina)