Kim Jong-un dopustit će inspekcije nuklearnih postrojenja

Kim Jong Un
Foto: Wikipedia
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un dopustit će istražiteljima pristup u zatvoreni glavni nuklearni kompleks u Jongbjonu, priopćila je u utorak južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na visoke diplomatske izvore.

“Znam da je predsjednik Kim kazao južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu, tijekom njihova susreta u rujnu, da će ukoliko SAD poduzme odgovarajuće korake on biti voljan ne samo zatvoriti nuklearna postrojenja u Jongbjonu, već i dopustiti pristup istražiteljima da to provjere”, kazao je izvor iz diplomacije kojega je citirala agencija Yonhap.

Isti izvor tvrdi kako je Moon poruku prenio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na susretu tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku u rujnu.

Kim Jong-un ranije je izrazio otvorenost prema ideji zatvaranja nuklearnog postrojenja ako Washington poduzme “odgovarajuće” mjere, ali nije spominjao dozvolu pristupa istražiteljima koji bi to potvrdili.

Sjedinjene Države, dok pregovaraju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, naglašavaju važnost procesa provjere nuklearnog postrojenja. (Hina)