Kaos poslije kaosa – Inflacija u Venezueli dosegnula milijunske postotke

Nicolas Maduro
Foto: YouTube

Još za vrijeme Chavezova mandata, Venezuelu je pogodila teška ekonomska kriza. Socijalistički san naftom bogate zemlje urušio se pod rastućom inflacijom koja već godinama hara zemljom. Chavezov nasljednik, Nicolas Maduro dodatno je pogoršao političku i ekonomsku situaciju zemlje koja ovih dana trpi neviđenu ekonomsku i migrantsku krizu.

Inflacija dosegnula zapanjujuće razine

Iako inflacija u Venezueli već godinama nije ništa novo, ovih je dana dosegnula zapanjujuće razine. Svjetski ekonomski stručnjaci procjenjuju da bi inflacija mogla narasti do frapantnih milijun posto, razine koje nisu viđene još od njemačke ekonomske krize tridesetih. Oporavak dodatno usporavaju ekonomske sankcije nametnute prije svega od SAD-a zbog Madurova prisvajanja sve većih ovlasti.

Siromašni milijunaši

Ovomjesečna minimalna plaća iznosila je 5 milijuna Bolivara što je ekvivalentno 41 američkom dolaru. Većina trgovaca ne prima apoene sto tisuća Bolivara, koliko iznosi vrijednost nove državne novčanice. Internetom kruže slike snopova novca potrebnih za kupovinu osnovnih namirnica. U trgovačkim lancima su prazne police, a crno tržište osnovnih namirnica cvjeta. Sve su češće zapljene hrane i potrepština koji se krijumčare iz susjednih zemalja Latinske Amerike.

Migrantska kriza u sjeni

Teška ekonomska situacija, pojačana nesigurnošću i nemirima nagnala je veliki broj ljudi na bijeg iz zemlje. Razmjere egzodusa najbolje prikazuje reakcija Brazila koji je na svoje granice poslao vojsku kako bi obuzdao migraciju. Hoće li teška situacija potaknuti međunarodnu zajednicu na djelovanja ili prisiliti samog Madura da siđe s vlasti, preostaje vidjeti.