Jugoistok Azije oprezan prema kineskim projektima, skeptičan prema SAD-u

Hong Kong
Pixabay
Zemlje jugoistoka Azije trebale bi biti oprezne u pregovorima s Kinom oko njezinog projekta Jedan pojas, jedan put (BRI) kako ne bi ostale u neodrživom dugu

Jugoistočna Azija sve je skeptičnija oko američke predanosti regiji u svojstvu strateškog partnera i izvora sigurnosti, dok se utjecaj Kine smatra sve snažnijim, i politički i gospodarski, pokazalo je istraživanje provedeno na oko tisuću ispitanika iz svih deset država Saveza zemalja jugoistočne azije (ASEAN).

Anketa je provedena na ljudima iz vlada, akademske i poslovne zajednice, iz civilnog društva i medija.

“Uobičajena tvrdnja da Kina drži gospodarsku sferu dok SAD svoj utjecaj pokazuje političko-strateškoj domeni se u vidu novih zaključaka mora revidirati”, stoji u zaključcima ankete.

Gotovo polovica ispitanika smatra kako će projekt Jedan pojas, jedan put kineskog predsjednika Xija Jinpinga, prozvan i novim Putem svile, dodatno dovesti zemlje ASEAN-a “u sferu Kine”, trećina njih smatra kako projektu nedostaje transparentnosti, a 16 posto predviđa njegovu propast.

Oko 70 posto ispitanika misli kako njihove vlade “moraju biti oprezne u pregovaranju BRI projekata kako bi izbjegle neodržive dugove Kini”. Najviše ih to misli u Maleziji, Filipinima i Tajlandu.

Neke zapadne vlade optužuju Peking da kroz inicijativu stavlja države u dužničku zamku, no Kina to odbacuje.

Oko 73 posto ispitanika smatra kako Kina ima najveći ekonomski utjecaj u regiji, a vjeruje se kako ima veći politički i strateški utjecaj od SAD-a.

Šest od deset ispitanika smatra kako je američki utjecaj globalno oslabio u posljednjih godinu dana, a dvije trećine misle kako se smanjio i američki angažman na jugoistoku Azije. Oko trećine njih ima malo ili nema uopće povjerenja u SAD kao strateškog partnera i izvora regionalne sigurnosti.

Manje od jednog od deset ispitanika smatra Kinu dobronamjernom silom, a polovica tvrdi kako Peking ima namjeru pretvoriti “jugoistok Azije u svoju sferu utjecaja”.

Autori istraživanja zaključuju kako takvi rezultati trebaju Kini služiti kao “poziv za buđenje” da radi protiv svog negativnog ugleda u toj regiji. (Hina)