Javni dug Italije treći na svijetu, a žele uvesti univerzalni dohodak

univerzalni dohodak, proračun
Pixabay
Talijanska vlada uz univerzalni dohodak namjerava smanjiti poreze i zaustaviti automatski rast PDV-a, ali trenutno stanje gospodarstva ostavlja malo prostora za ostvarivanje ovih ciljeva

Javni dug Italije od 2,3 bilijuna eura trenutno je treći najveći na svijetu, a prema izvješću agencije Firch, prognoze su se iz ‘stabilnih’ prošlog tjedna izmijenile u ‘negativne’. Istovremeno, talijanska vlada još uvijek nije donijela proračun za sljedeću godinu o kojem ovise potencijalne promjene rejtinga države.

Italija, naime, i uz ovakvo stanje razmišlja o uvođenju univerzalnog dohotka, piše Poslovni dnevnik. Zamjenik premijera Luigi Di Maio najavio je da će država uskoro učiniti ‘povijesni izbor’ između potreba građana i savjeta agencija za rejting.

Di Maio je rekao da univerzalni dohodak 2019. mora biti uvršten u proračun kako bi se omogućilo ponovno zapošljavanje preko pet milijuna osiromašenih građana. Vlada usto namjerava smanjiti poreze, ukinuti automatski rast PDV-a, provesti mirovinske reforme iz 2011. i povećati ulaganja u javne radove. Međutim, trenutno stanje gospodarstva ostavlja sve manje prostora za ostvarivanje ovih ciljeva.

Ministar gospodarstva Giovanni Tria najavio je, pak, da će Italija poštovati proračunske obveze koje nalaže Unija. Slično razmišlja i drugi vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini koji je početkom ovog tjedna izjavio da manjak u proračunu za 2019. neće prijeći ograničenje od tri posto BDP-a.

Italija do kraja rujna mora najaviti jasne ciljeve za ekonomski rast, manjak u proračunu i javni dug. Nacrt proračuna mora biti odobren do kraja idućeg mjeseca.