Japanski car Akihito održao posljednje novogodišnje obraćanje

Japanski car Akihito, koji će abdicirati u travnju, održao je svoje posljednje novogodišnje obraćanje u srijedu na balkonu carske palače u Tokiju pred desecima tisuća ljudi  

Akihito, carica Michiko i drugi članovi obitelji mahali su razdraganoj gomili s balkona palače u središtu prijestolnice.

“Na početku Nove godine molim se za mir i sreću naroda naše zemlje i svijeta”, rekao je Akihito u svojoj posljednjoj novogodišnjoj poruci.

Princ Naruhito i princeza Masako također su nazočili novogodišnjem obraćanju.

85-godišnji car abdicirat će 30. travnja. Prijestolje krizantema naslijedit će 1. svibnja njegov sin Naruhito.

Posljednji japanski car koji je abdicirao bio je Kokaku 1817. godine

Vrlo popularan car Akihito šokirao je naciju 2016. godine kada je izrazio želju da se povuče, nakon gotovo tri desetljeća, navodeći kao razlog svoju poodmaklu dob i probleme sa zdravljem.

Zbog te iznenadne najave iskrsnuli su problemi jer nijedan zakon u Japanu nije predviđao umirovljenje cara, s obzirom da je riječ o doživotnoj dužnosti. Tada je također pokrenuta široka rasprava o nasljeđivanju trona koji je prema zakonu moguć po muškoj liniji.

U lipnju prošle godine japanski parlament je prihvatio zakon kojim je omogućena abdikacija Akihitu zbog poodmakle dobi.

Akihito je postao 125. car 7. siječnja 1989. u dobi od 55 godina nakon smrti svog oca, cara Hirohita.

On je prvi japanski car koji nikada nije smatran božanskim, a desetljećima je u domovini i inozemstvu radio na tome da olakša teško breme Drugog svjetskog rata koji je vodio njegov otac Hirohito. (Hina)