Izrael i Hamas dogovorili primirje

Gaza
Foto. YouTube
Postignut dogovor nakon dva dana sukoba u Gazi

U četvrtak kasno navečer postignut je dogovor o primirju između Izraela i Hamasa, islamističke skupine koja vlada pojasom Gaze. Primirje je dogovoreno nakon dva dana nasilja u pojasu Gaze.

Reuters je prenio izjavu palestinskih vlasti o dogovorenom prekidu vatre. S druge strane, nekoliko medija prenosi kako anonimni izraelski dužnosnici negiraju da je ikakav dogovor postignut.

U videu se može vidjeti zadnji izraelski zračni napadi na Gazu koji su se dogodili u četvrtak prije nego je dogovor o prekidu vatre trebao stupiti na snagu. U napadu u pojasu Gaze zgrada je sravnata sa zemljom. Snimke ruševina mogu se pronaći na Youtube kanalu medijske grupe Sadeel Media, koja redovno objavljuje kvalitetne snimke iz pojasa Gaze.

Izraelske obrambene snage ranije tog dana su javile kako su izvele zračni napad na zgradu u okrugu al-Rimal na sjeveru Gaze. Uspoređene su satelitske snimke al-Rimala sa snimkom grupe Sadeel Media kako bi se potvrdila lokacija napada. Prva usporedba je napravljena između kupole zgrade prije nego je srušena i satelitske snimke okruga al-Rimal. Druga usporedba je napravljena između satelitske snimke i snimke drona koja prikazuje posljedice napada.

Uništen kulturni centar, ubijeni civili

Nakon napada, Facebook stranica kulturnog centra al-Mishal objavila je da im je zgrada uništena. Ista stranica je objavila videe i fotografije 2015. godine na kojima je uništena ista zgrada koja je navodno uništena i u četvrtak. Međutim, izraelske obrambene snage objavile su kako vjeruju da je zgrada korištena kao ured za Hamas. Na Twitteru su objavili kako je napad izvršen kao odgovor na rakete koje je Hamas ispalio na Izrael.

Također su objavljene snimke koje prikazuju napad iz više kuteva te se mogu vidjeti skupine ljudi u blizini napada po čemu se može zaključiti da je napad izvršen u civilnoj zoni. Stanovnici Gaze izrazili su žaljenje zbog napada izvršenog na kulturni centar. Jedna koriisnik Twittera, Ayman Qwaider u žalosti je objavio kako je kulturni centar bio središte zajednice Gaze i izrazio strah zbog sestre koja i dalje živi u tom području.

Ujedinjeni narodi objavili su da su uznemireni zbog nedavnog rasplamsavanja sukoba između Izraela i Gaze i upozorili su kako bi sukob mogao eskalirati ako ne dođe do prekida vatre.

Izvor: www.euronews.com