Istraživanje: Osobe koje brzo hodaju imaju manji rizik za teži oblik covida-19?

flickr

Brzina kojom čovjek hoda može biti pokazatelj rizika razvoja teškog oblika covida-19, pokazuje novo istraživanje, a prenosi HINA.

Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj tjelesnog zdravlja.

Znanstvenici su analizirali podatke o više od 400.000 ljudi obuhvaćenih britanskom Biobankom, registrom koji prati godinama zdravlje ispitanika.

Od svih ispitanika njih 973 nakon zaraze koronavirusom razvilo je teški oblik covida-19 zbog kojeg su morali biti hospitalizirani.

U usporedbi s osobama normalne tjelesne težine pretile osobe imale su 49 posto veći rizik za razvoj teškog oblika covida-19.

No osobe koje su se sporo kretale imale su najveći rizik razvoja teškog oblika covida-19, bez obzira na to jesu li bile pretile ili ne.

Primjerice, osobe normalne težine koje su sporo hodale – manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika covida-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat.

Osobe koje su sporo hodale često su imale i druge zdravstvene poremećaje.

Brzina kretanja često se koristi kako bi se testirao fizički kapacitet odraslih osoba i predvidjeli rizici bolesti, invaliditeta i smrti.

“Brzina hoda koju ispitanici sami znaju je jednostavna mjera funkcionalne sposobnosti i čini se da je faktor rizika teškog covida-19 neovisno o tome je li osoba pretila ili ne”, napisali su autori nerecenezirane studije na medRxiv.