Istočnoj obali SAD-a bliži se najjača oluja u zadnjih 30 godina, naređena evakuacija milijun ljudi

florence, uragan florence, SAD
Wikimedia Commons / NASA
Uragan Florence bit će prva oluja četvrte kategorije koja je pogodila istočnu obalu SAD-a nakon uragana Hugo 1989. godine

Američke vlasti u utorak su naredile evakuaciju stanovništva na obali saveznih država Južne Karoline i Virginije. Više od milijun ljudi napušta svoje domove dok se istočna obala SAD-a priprema za udar najsnažnijeg uragana koji je ikad zaprijetio toj regiji, javlja The Guardian.

Uragan Florence, trenutačno svrstan u četvrtu kategoriju, bit će prva oluja tog intenziteta u povijesti zabilježena na sjevernom dijelu istočne obale SAD-a. Nacionalni centar za uragane (NHC) u utorak je objavio priopćenje u kojem stoji da se oluja svojom jačinom bliži petoj, najvišoj kategoriji. Usto, zabilježen je i porast brzine kojom se oluja približava obali.

Iz NHC-a su izjavili da se središte oluje nalazi oko 660 kilometara južno od Bermuda. Očekuje se da uragan pogodi obalu u četvrtak navečer, a pratit će ga olujni vjetar i katastrofalne poplave.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster naredio je da evakucija počne u utorak u podne te najavio da bi prvi val mogao doseći 3 metra visine. Dodao je da predviđanja pokazuju da će brzina vjetra pri uraganu Florence biti snažnija nego u dvije najveće oluje zabilježene u regiji u zadnjih 30 godina.

Roy Cooper, guverner Sjeverne Karoline, već za vikend je upozorio stanovništvo da poduzme potrebne korake prije nego što se uragan približi, a u ponedjeljak izjavio da će se obalni dio države naći u samom centru nadolazeće oluje.