Iran počeo proizvoditi borbene zrakoplove

Kovsar
YouTube

Iran je počeo proizvoditi borbene zrakoplove Kovsar, objavila je državna televizija u trenutku dok rastu napetosti sa SAD-om oko ponovnog uvođenja sankcija protiv Teherana.

“Uskoro će biti proizveden potrebni broj zrakoplova koji će biti stavljen u službu zračnih snaga”, rekao je ministar obrane Amir Hatami na svečanosti u subotu na kojoj je pokrenuta proizvodnja zrakoplova.

Sjedinjene su Države u petak objavile kako će privremeno dozvoliti da osam država i dalje uvozi iransku naftu nakon što u ponedjeljak ponovno uvedu sankcije protiv Teherana kako bi prisilile tu državu da ograniči svoje nuklearne i vojne aktivnosti u regiji.

Odbacivši sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. američki predsjednik Donald Trump pokušava urušiti iransko gospodarstvo ovisno o izvozu nafte i prisiliti Tehean na odustajanje ne samo od nuklearnog programa i balističkog programa nego i od potpore koju pruža militantima u Siriji, Jemenu, Libanonu i drugim dijelovima Bliskog istoka.

Iran kaže da je Kovsar “100 posto domaća proizvodnja” i može biti opremljeni raznim vrstama oružja i koristit će se u kratkim zračnim misijama potpore.

Neki stručnjaci smatraju da je zrakoplov kopija američkog lovca F-5 koji je prvi puta bio proizveden 1960-ih u SAD-u.

Iranske zračne snage sastoje se od nekoliko desetaka lovaca ruske ili američke proizvodnje nabavljenih prije Iranske revolucije 1979.

Teheran je poslao oružje i tisuće vojnika u Siriju kako bi podržao snage predsjednika Bašara al Asada no u toj operaciji oslanjao se na zračnu potporu Rusije. (Hina)