Ilegalna imigracija u SAD-u najniža od 2004. godine

Migranti, granice
Foto: YouTube
Broj ilegalnih imigranata u SAD-u pao je u 2016. na 10,7 milijuna, na najnižu razinu od 2004. godine, ponajviše zahvaljajući padu broja ljudi koji dolaze iz Meksika, doznaje se u srijedu iz izvješća neovisne agencije za istraživanje javnog mišljenja i društvenih pitanja Pew Research Center.

Na temelju podataka o popisu stanovništva i ostalih podataka prikupljenih 2016., broj ilegalnih migranata u SAD-u u stalnom je padu od 2007., kada je ušao rekordan broj migranata – 12,2 milijuna.

Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga pada broja ilegalnih migranata ekonomska kriza koja je zahvatila SAD 2007. i potom spor oporavak gospodarstva, što je znatno ograničilo šanse za pronalaženje posla.

Predsjednik Donald Trump je suzbijanje ilegalne imigracije stavio među prioritete svoje administracije i traži od Kongresa da odobri financiranje izgradnje zida uzduž granice s Meksikom i razmještanje vojske zbog dolaska karavane migranata iz Srednje Amerike.

Meksiko je još uvijek zemlja podrijetla za polovicu ilegalnih migranata u SAD-u, ali je njihov broj u sveukupnom broju ilegalnih migranata pao za 1,5 milijuna između 2007. i 20016.

Tijekom tog razdoblja, broj ilegalnih migranata iz Srednje Amerike povećao se za 375.000.

I dok se broj meksičkih ilegalnih migranata smanjuje, povećava se broj migranata iz Azije. Migranti iz Azije čine 22 posto ilegalnih migranata koji su nedavno ušli u SAD. (Hina)