Grčka traži isplatu ratne odštete od Njemačke, ali Berlin ima jasan stav

grčki parlament
Foto: Wikimedia Commons

Grčka je za materijalnu štetu i odštetu obiteljima stradalih tražila gotovo 300 milijardi eura, ali Njemačka je to odmah odbila

Grčki parlament izglasao je polovicom travnja pokretanje diplomatske kampanje kojom se od Njemačke traži da isplati Grčkoj ratnu odštetu za nacističku okupaciju njihove zemlje tijekom Drugog svjetskog rata.

Parlament Grčke je još prije tri godine naložio izradu studije, a stručnjaci su izračunali da se radi o najmanje 289 milijardi eura. Osim novca, Grčka traži i povrat umjetnina koje su otuđene iz te zemlje za vrijeme rata.

Grčka je pod njemačkom okupacijom bila od travnja 1941. do rujna 1944. godine i za to je vrijeme život izgubilo oko 300 tisuća građana. Počinjeni su brojni zločini, a njemačke snage su prilikom povlačenja sustavno uništavale infrastrukturu ove zemlje. Osim toga, okupatori su natjerali središnju banku Grčke na ratni kredit od gotovo 500 milijuna tadašnjih maraka, što bi danas iznosilo nekoliko milijardi eura.

Stav Njemačke ostaje nepromijenjen

Prijedlog za pokretanje diplomatske kampanje za isplatu ratne odštete podnio je predsjednik parlamenta Nikos Voutsis, a i grčki premijer Alexis Tsipras se već zalagao za takvu odštetu pred izbore 2015. godine. Obratio se zastupnicima i zahtjev za odštetom nazvao “povijesnom i moralnom dužnosti”.

Međutim, njemačka Vlada je odmah odbacila nove grčke zahtjeve. Glasnogovornik Vlade Steffen Seibert poručio je kako stav Njemačke o ovom pitanju ostaje nepromijenjen i da je reparacija za njih, pravno i politički, definitivno riješena. Dodao je kako je Njemačka svjesna povijesne odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za njih riješeno još prije više od 70 godina.

Tvrde kako je 1960. godine za ratnu odštetu isplaćeno 115 milijuna njemačkih maraka i da je time ova tema s pravnog aspekta zatvorena.