Globalni prosvjedi za klimu – druga strana medalje?

Promjena sad i odmah

Ovog petka, u više od 1700 gradova, okupilo se stotine tisuća mladih povodom već ustaljenih “Fridays for future” ekoloških prosvjeda, s ciljem alarmiranja svjetskih vođa o potrebi radikalnih promjena radi sprečavanja daljnjeg ubrzavanja klimatoloških promjena.

Predvodnica pokreta, 16-godišnja Greta Thunberg još jednom je pozvala svjetske vođe na reakciju.

“Kako možemo privući više mladih? Jednostavno im recite istinu, recite kako stvari stoje” – izjavila je Thunberg.

Mladi prosvjednici diljem svijeta, uključujući Hrvatsku, pozvali su vlasti na radikalno smanjenje emisije stakleničkih plinova i okretanje obnovljivim izvorima energije.

Sounds good, doesn’t work?

Jedan od temeljnih zahtjeva koje je Greta Thunberg više puta ponovila u svojim govorima jest smanjenje emisije CO2 na nultu razinu i potpunu transformaciju na obnovljive izvore energije. Iako je neosporno da je čovjek svojim djelovanjem i povećanom proizvodnjom CO2 značajno utjecao na okoliš, pred zahtjevima mlade aktivistice nalazi se nekoliko značajnih prepreka.

Prije svega, dva najveća proizvođača CO2 – Kina i SAD, nisu potpisnice međunarodnog sporazuma iz Pariza. Dok je u slučaju SAD-a moguć utjecaj civilnog sektora na promjenu ekoloških politika, izvjesno je da kineski vrh i snažna industrija na kojoj Kina temelji svoj rast, ostaju gluhi na zahtjeve zelenih politika.

Štoviše, prosvjedni skupovi u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta nisu ni održani.

Koje su potencijalne alternative tom pristupu, više u videu:

Drugi važan problem zahtjeva za 100 posto čistu energiju jest činjenica da svijet još uvelike ovisi o fosilnim izvorima energije. Trenutna razina tehnologije ne dozvoljava potpunu tranziciju na alternativne izvore energije te bi ustrajanje na korištenju istih i kažnjavanju onih koji ih ne koriste, dovele do značajnog porasta cijena proizvodnje, gubitka radnih mjesta i razvoja globalnog problema drugačije prirode.