George Floyd kao dokaz američke nazadnosti

rasizam, SAD, George Floyd
Flickr

Amerikanci i rasni skandal očito predstavljaju dobitnu kombinaciju

Još jedan potresao je ne samo SAD, već i cijeli svijet, i pokazao da je borba koja se ondje vodi sve samo ne virusne naravi.

Vjerojatno se već čuli za George Floyda (46) Afroamerikanca koji je još jedan od bezbroj slučajeva koji pokazuje neizmjernu brutalnost američke policije. Uhićen radi krivotvorenja dokumenata, Floyda su policajci srušili na tlo i koljenom pritiskali vrat. I tu njihova “životinjska agresivnost” ne prestaje.

Vidno lošeg stanja, Floyd se nije opirao, već je mirno policajcima davao do znanja da mu nije dobro. To su primjetili i prolaznici. Upozoravali su službenike, ali bezuspješno.

S mrtvim tijelom čovjeka na ulici, policajci su nazvali hitnu pomoć koja će zaključiti kako uhićenome nema spasa. George Floyd je preminuo na ulici, s lisicama na rukama, pred očima javnosti.

Nažalost, ovakva tužna priča ne predstavlja ništa novo. Rasizam je duboko utkan u sve američke niti. Iako ga teorijski definiraju kao ekstremistički pokret, ovakav potez ljudi koji rade za službu koji čuva javni red i poredak pokazuje kako je rasizam u Americi “normaliziran” do same krajnosti.

Slučaj trenutačno istražuje i FBI. Tragikomično, oni ispituju jesu li ovim činom službenici prekršili zakonske ovlasti.

Što se dogodilo s policajcima? Oni su dobili otkaze. Što se dogodilo s Floydovim roditeljima? Oni su ostali bez voljenog sina, i s punim razlogom traže da se ti isti policijski službenici osude za ubojstvo.

Hoće li pravda biti zadovoljena, ili će svijet još jednom pokazati kako je nazadan?