Francuska poručila da je dosta – povukli veleposlanika iz Italije

Macron, Francuska, Italija
Youtube
Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da se iz Rima povlači francuski veleposlanik, a povlačenje je ranije najavio francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drain

Francuska je u četvrtak povukla svog veleposlanika u Italiji, nakon onog što su nazvali “uzastopnim i neosnovanim” napadima talijanskih čelnika protiv Francuske.

Italija i Francuska već su neko vrijeme u sukobu oko migracija i drugih pitanja poput prosvjeda, a odnosi su se naglo pogoršali nakon što je Francuska počela kritizirati Italiju zbog nedopuštanja da u njihove luke pristanu brodovi s migrantima.

Sukob je dodatno “zakuhao” potpredsjednik talijanske vlade i vođa Pokreta 5 zvijezda (M5S) Luigi di Maio, koji je početkom siječnja otvoreno podržao francuske prosvjednike iz pokreta Žuti prsluci, a zatim se u veljači i sastao s njima u Francuskoj.

Di Maio je ranije u svom govoru sredinom siječnja poručio da EU treba uvesti sankcije protiv Francuske, koju je optužio da osiromašuje Afriku i tako tjera njeno stanovništvo na emigraciju.

Francuske vlasti su vrlo brzo nakon toga pozvale na obavijesni razgovor talijansku ambasadoricu u Parizu, Teresu Castaldo.

Diplomatski izvori iz Francuske naveli su kako je Pariz bio šokiran izjavama iz Italije, ali Luigi di Maio je nastavio dalje i prozvao Francusku da tiskanjem novca za 14 afričkih država sprječava razvoj njihovih ekonomija i pridonosi tome da tamošnje stanovništvo bježi i umire na moru.

Di Maio sastanak sa Žutim prslucima smatra legitimnim

Međutim, nakon niza uvreda iz Italije, kap koja je prelila čašu i navela Pariz da reagira i povuče svog veleposlanika bila je odluka Luigija di Maia da se sastane s predstavnicima pokreta Žuti prsluci.

“Francuska je već nekoliko mjeseci meta ponovljenih, neosnovanih napada i nečuvenih izjava. Imati nesuglasice je jedna stvar, ali manipuliranje odnosima za izborne ciljeve je drugo”, navodi se u priopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Di Maio je na svom Facebook profilu objavio kako to zasjedanje ne smatra provokacijom, nego važnim sastankom s političkom silom s kojom Pokret 5 zvijezda dijeli puno toga, uključujući i potrebu da se građanima da više vlasti.

Dodao je i to da je Italija saveznik i prijatelj francuskog naroda i izrazio želju da se sastane s predstavnicima francuskih vlasti radi rješavanja nastalog problema.

Rim želi smjenu u Parizu

Ovaj sukob ne iznenađuje jer je aktualna talijanska Vlada pomalo čudan populističko nacionalni miks Pokreta 5 zvijezda i desničarske Sjeverne lige, dok je francuski predsjednik Emanuel Macron kočnica koja sprječava da novi kurs koji trenutno vlada u Italiji zavlada i u Francuskoj.

M5S i Sjeverna liga bliži su idejama francuskog Nacionalnog pokreta koji vodi Marine le Pen, jer se gotovo sve što oni danas zastupaju može pronaći među proglasima te francuske stranke krajnje desnice.

Iako rijedak, francuski potez nije bez presedana među članicama Europske unije. Grčka je 2016. godine povukla svog veleposlanika iz Austrije, a Mađarska je 2017. povukla veleposlanika iz Nizozemske.

Izvor: Advance.hr