FIFA na nogama – Umrla Sahar Khodayari

Iran, nogomet, žene, prava
Pixabay

Je li vrijeme za promjenu?

Početkom prošlog tjedna od ozljeda uslijed samozapaljivanja pred sudom umrla je Sahar Khodayari. Ili takozvana “Plava djevojka”. U trenutku iskazivanja presude od šest mjeseci zatvorske kazne, mlada se Iranka zapalila benzinom te potom, idući tjedan, preminula u bolnici.

Sahar je u ožujku ove godine, pod krinkom muškarca, pokušala prisustvovati utakmici svoga voljenog kluba Esteghlal koja se odvijala u Teheranu, no bila je uhvaćena.

S obzirom da je tada bila preobučena u muškarca prema njoj su bile iznesene optužbe da je neprimjereno nosila hidžab zbog kojih je odležala tri dana u zatvoru, nakon čega je platila jamčevinu i izašla na slobodu. No, još ju je čekalo suđenje te mlada Iranka nije bila spremna na dulju zatvorsku kaznu koja je bila sve izglednija. Naime, Sahar je prijetila kazna do šest mjeseci.

Predsjednik FIFE Gianni Infantino dao je Iranskoj vladi rok do 15. srpnja da iznesu koji će koraci biti poduzeti da se ženama osigura prisustvo na kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko nogometno  prvenstvo 2022, te je shodno tome poslao svoje čelnike da povjere odvijaju li se kakve promjene u skladu s tim. Naime, Iranskim je ženama neposredno nakon islamske revolucije 1979. zabranjeno gledati utakmice na stadionu.

Nakon pritiska FIFE očekuje se da Iranski nogometni savez dozvoli pristup ženama u nadolazećoj kvalifikacijskoj utakmici 10. listopada kada će reprezentacija igrati protiv Kambodže

S obzirom na nedavni tragični događaj na društvenim se mrežama oglasio i iranski kapetan Masoud Shojaei iskazavši tugu zbog Sahar, te ukazavši na to da žene imaju jednako pravo kao i muškarci. Osim toga, iranski narod putem interneta potiče svjetske sportske organizacije da ne dozvoljavaju Iranu nastup na međunarodnom natjecanju zbog spomenutog prava žena.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

امروز تلخ ترين و غم انگيز ترين برد تيم ملى بود ما ٢ تا گل زديم و بازىُ تو زمين برديم ولى برنده نشديم باختيم چونكه ديگه سحر نبود. شرم بر من كه نتونستم كارى كنم و ننگ بر كسانى كه بديهى ترين حق سحر و سحرها را گرفتند تسليت به خانواده ايشان و همه دختران ايران ⬛️

Objavu dijeli Masoud Shojaei (@masoudsshojaei) Ruj 10, 2019 u 10:37 PDT

„Iako smo svjesni izazova i kulturne osjetljivosti, ovdje jednostavno moramo nastaviti s napretkom, ne samo zato što to dugujemo ženama širom svijeta, već i zato što imamo odgovornost da tako djelujemo, prema najosnovnijim načelima utvrđenima statutom FIFE.” – napisao je Infantino u pismo koje je dobio njujorški Centar za Ljudska Prava u Iranu.