Facebook tvrdi da hakeri nisu koristili ukradene lozinke na drugim stranicama

Faceboook
Pixabay
Facebook je u utorak objavio da su istražitelji utvrdili da hakeri nisu koristili ukradene lozinke za prijavu na drugim stranicama za koje je objedinjena prijava istom lozinkom kao za Facebook.

“Proučavali smo pristup trećim stranicama u vrijeme napada. Ta istraga nije pokazala da su hakeri pristupali aplikacijama koristeći lozinku za Facebook”, kazao je Guy Rosen, potpredsjednik Facebooka zadužen za sigurnost.

Ta je objava uslijedila nakon što je Facebook prošlog tjedna objavio najgori ikad hakerski upad u kojemu su ukradene lozinke koje su im otvorile put u gotovo 50 milijuna profila na Facebooku.

Dionice Facebooka nakon toga padaju treći dana zaredom i u utorak je njihova vrijednost iznosila 159,33 američkih dolara.

Neki stručnjaci za sigurnost kažu kako je Facebook u petak, kada je objavljen hakerski upad, oslikao najcrnji mogući scenarij kako bi osigurao da poštuje nove stroge propise Europske unije o zaštiti privatnosti koje su stupile na snagu krajem svibnja.

Prema tim propisima tvrtke su suočene s iznimno visokim kaznama ako u roku od 72 sata ne objave da je ugrožena privatnost njihovih korisnika i takav kratki rok ne daje vremena, prema stručnjacima, da se utvrdi stvarni utjecaj upada.

Prema procjenama stručnjaka sa sveučilišta Illinois u Chicagu lozinka za Facebook koristi se na više od 42.000 drugih stranica na internetu.

Tvrtka Uber Technologies Inc objavila je da je blokirala aktivne veze koje koriste facebookove lozinke dok istražuje utjecaj tog kibernetičkog napada na Facebook. (Hina)