Europski parlament traži zabranu neofašističkih i neonacističkih skupina

ep, europski parlament
Wikipedia
Europski je parlament u četvrtak usvojio rezoluciju o porastu neofašističkog nasilja u Europi, kojom je zatražio zabranu neofašističkih i neonacističkih grupa u Europskoj uniji.

Europski parlament “apelira na države članice da se pobrinu da postupaju u skladu s odredbama Okvirne odluke Vijeća, da suzbijaju organizacije koje šire govor mržnje i nasilje u javnim prostorima i na internetu te da učinkovito zabrane neofašističke i neonacističke skupine i bilo koje druge zaklade ili udruge koje veličaju i glorificiraju nacizam i fašizam, pri čemu valja poštovati domaći pravni poredak i nadležnost“, stoji u rezoluciji.

Usvajanje rezolucije podržalo je 355 zastupnika, dok je protiv bilo 90 zastupnika, a 39 je zastupnika bilo suzdržano.

Napadi u Norveškoj 2011. kada je ubijeno 77 ljudi, ubojstvo britanske zastupnice Joe Cox 2016. i nedavni napad fašističkih odreda stranke CasaPound na Eleonoru Forenzu, zastupnicu u Europskom parlamentu, neki su od primjera neofašističkog i neonacističkog nasilja navedenih u rezoluciji.

Europski je parlament “duboko zabrinut zbog sve veće normalizacije fašizma, rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije u Europskoj uniji, a izražava i zabrinutost zbog toga što se u nekim državama članicama govori o tajnim dogovorima između političkih vođa, političkih stranaka i tijela kaznenog progona s neofašistima i neonacistima“, navodi se u rezoluciji.

Europarlamentarci su pozvali članice Europske unije da uspostave “odjele za borbu protiv zločina iz mržnje“ u okviru policije.

Zastupnici su istaknuli da je potrebno suprotstaviti se širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na društvenim mrežama.

Europski parlament “poziva Komisiju, države članice i poduzeća u području društvenih medija da se suprotstave širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na internetu, u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, stoji u rezoluciji.

Rezolucijom zastupnici traže da se države članice i nogometni savezi suprotstave fašizmu, rasizmu i ksenofobiji na stadionima “osuđivanjem i kažnjavanjem odgovornih te promicanjem pozitivnih obrazovnih aktivnosti usmjerenih na mlade navijače u suradnji sa školama i relevantnim organizacijama civilnog društva“.

Države članice Europske unije trebale bi uspostaviti “izlazne programe” koji bi trebali pomoći pojedincima da napuste neofašističke i neonacističke skupine, sugerira se u rezoluciji. (Hina)