Europski parlament priznao Guaidoa kao venezuelskoga privremenog predsjednika

ep, europski parlament
Wikipedia
Europski parlament priznao je u četvrtak venezuelskog samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Juana Guaidoa kao de facto predsjednika države, što je simbolična gesta za koju zastupnici kažu da je poduzeta u svrhu pritiska na predsjednika Nicolasa Madura

Zastupnici EU-a donijeli su neobvezujuću rezoluciju po kojoj priznaju Guaidoa za vršitelja dužnosti predsjednika i pozvali sve članice da slijede njihov primjer.

“Možemo iz Europe pomoći promjenama u Venezueli te objaviti da tirani nikada neće prigrliti ni jednu demokratsku ideju”, rekao je španjolski zastupnik desnog centra Esteban Gonzalez Pons.

Zastupnici su pozvali šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini i “države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Juana Guaidoa kao jedinog legitimnog prijelaznog predsjednika države”, kaže se u rezoluciji koja je usvojena na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

On bi trebao biti na funkciji, smatraju europarlamentarci, do “održavanja novih slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora”, naglasili su.

U rezoluciji, EP “snažno osuđuje brutalnu represiju i nasilje, gdje je bilo mrtvih i ranjenih” i traži od “venezuelskih vlasti da okončaju svaku vrstu kršenja ljudskih prava”.

Predsjednik skupštine i oporbeni vođa Guaido proglasio se za privremenog predsjednika 23. siječnja. (Hina)