Europski izbori: Bivši grčki ministar financija Janis Varoufakis nudi europski ‘New deal’

Yanis Varoufakis
YouTube/Screenshot
Diem25 kojeg su osnovali hrvatski filozof Srećko Horvat i bivši grčki ministar Varoufakis u asocijaciji s lokalnim strankama pojavit će se na izbornim listama u 11 europskih zemalja

Od izbora za Europski parlament dijeli nas nešto više od mjesec dana, a krajem ožujka je političku kampanju za europske izbore u Bruxellesu započeo paneuropski pokret Diem25.

Njihova koalicija pod nazivom Europsko proljeće predstavila je svoj program u Bruxellesu pred oko tisuću okupljenih znatiželjnika, a Janis Varoufakis je iskoristio tu priliku da njemačku Socijaldemokratsku stranku, francusku Socijalističku stranku i grčki PASOK (ali ne i Syrizu) nazove lažnim ljevičarima, navodeći kako su oni svojevremeno zloupotrijebili svoje nazive kako bi učinili uslugu bankarima tako što su “sav teret i bol prebacili na nedužne žrtve financijskog sektora”, a Demokršćani su im pritom asistirali.

Istaknuo je i kako establišment uvijek odbija preuzeti odgovornost i inzistira da se radi po starom te tako stvara uvjete za dolazak populista.

Obećavaju godišnje ulaganje od 500 milijardi

Varoufakisov Diem25 će se u asocijaciji s lokalnim strankama pojaviti na izbornim listama u 11 europskih zemalja, a biračima nude europski “New deal” čije su četiri ključne točke demokracija, dubinska solidarnost, borba protiv siromaštva i zeleni prosperitet. Obećavaju da će do 2024. godišnje ulagati 500 milijardi eura u zelenu električnu energiju, inovacije i infrastrukturu te tako ekonomiju učiniti održivom, društvo pravednijim, a klimu prihvatljivijom.

“Mi smo jedini demokrati s koherentnim programom, koji mogu bez predrasuda transformirati ovu Europu od kontinenta u kandžama dvoličnog autoritarizma u kontinent od koristi za ljude. Zbog toga smo se okupili unatoč našim raznolikim tradicijama – zelenim, radikalnim lijevim, liberalnim – kako bismo popravili Europsku uniju. EU mora postati područje zajedničkog prosperiteta, mira i solidarnosti za sve Europljane. Moramo djelovati brzo, prije nego što se EU dezintegrira”, izjavio je Varoufakis.

Nitko ne očekuje previše od europskih izbora

Koalicija Europsko proljeće imala je ideju da se na liste stave kandidati za koje bi se moglo glasovati u bilo kojoj državi Europske unije, bez obzira na nacionalnost. Međutim, Europski parlament je taj zahtjev odbacio.

Jedno je sigurno, euroentuzijazam odavno nije bio ovako slab, a očekivanja građana, ali i establišmenta u Bruxellesu svode se na nadanja da situacija nakon europskih izbora neće biti gora, dok o boljoj budućnosti nitko ni ne govori.

Najveću korist će po svemu sudeći imati desni populisti, a ne Diem25 ili druge stranke koje promiču lijeve ideje. U prilog tome govore i predizborne ankete u kojima se koalicija Europsko proljeće jako rijetko spominje.

Izvor: Advance.hr