Europske političke stranke – svastika, rasizam, korupcija, zatvor

mapa europe, sigurnost
Foto: TheAndrasBarta/Pixabay

Hrvatsko političko stanje svakako daje razloga za zabrinutost, no pogledamo li ostatak Europe shvatit ćemo da nismo sami u ovome. Naime, Hrvatska jest prva po broju političara iza rešetaka u ovom dijelu Europe, no što s ostatkom Europe?

Već se 2014. godine očitavalo u kojem smjeru Europa kreće. Europski parlament zaposjele su ekstremno desničarske stranke te su najizrazitije euroskeptični, ali i anti-imigrantski nastrojen dio Unije ikad, komentirao je tada Huffington Post.

Stranka Zlatna zora iz Grčke, pod vodstvom Nikolaosa Michaoliakos koji je uhićen pod optužbom formiranja kriminalne organizacije, treća je stranka po popularnosti u zemlji. Svakako je zabrinjavajuće da njihov glasnogovornik ima tetovažu svastike, a dobar dio članova nalazi se u zatvoru.

Rumunjska korupcija

Predsjednik Rumunjske vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog korupcije.  Proglašen je krivim pri korištenju svojeg utjecaja kod osmišljanja lažnih poslova u agenciji za zaštitu djece za dvije žene iz njegove stranke. 

Također, stavimo li u odnos Hrvatsku i Rumunjsku, nakon zatvaranja Livia Dragnea, njegova stranka izgubila je na izborima. S druge strane, u Hrvatskoj, nakon što je zatvoren Sanader, stranka je jača nego ikad.

MacShane kao Gramsci i zavorske bilježnice

Denis MacShane, bivši britanski laburist, 2012. godine suspendiran je iz stranke nakon što je utvrđeno kako je podnio 19 lažnih računa. Nakon što je odbačena optužba, 2013. godine MacShane je priznao krivnju za podnošenje lažnih potvrda o iznosu od 12.900 funti. Osuđen je na šest mjeseci zatvora, a u svojim zatvorskim dnevnicima pisao je da ima status ‘političkog zatvorenika’.

Povećana kontrola medija i sudstva

Mađarski sud osudio je bivšeg zastupnika Rolanda Mengyia za pokušaj zlouporabe javnih sredstava i zlouporabu položaja, no on negira optužbe. Naime Orbanova Vlada, čiji je član optuženi, od 2010. godine je iznova konstruirala stotine zakona i uz to povećala kontrolu nad mnogim medijima i sudstvom u zemlji.

Ista situacija sa strankama na vlasti u Hrvatskoj koje pokušavaju kontrolirati Hrvatsku javnu televiziju brojnim cenzurama i to je ono što im nažalost zapravo i najbolje polazi za rukom.

Kraj bunga bunga zabava

Naravno govorimo o Silviu Berlusconiu, kralju Bunga Bunga zabava, koji je optužen za plaćanje usluga maloljetne prostitutke, ali i za zlouporabu položaja kada je pomogao da se plesačicu Karimu El Mahroug pusti na slobodu.

Iako je pod zabranom sudjelovanja u javnoj politici od 2018., u siječnju ove godine najavio je kako će se kandidirati za mjesto u Europskom Parlamentu, a u ožujku je stavljen na Forbesovu listu najbogatijih osoba na svijetu.

Loš zrak na Balkanu

Čini se da što istočnije u Europu ulazimo kod iznošenja detalja o osudama, to su slučajevi sve gori.

Od hrvatskog HDZ-a koji je najviše puta osuđen do Makedonije koja je dopustila da ministar bude Ljubo Boškovski koji je osuđen za pomaganje pri ubojstvu. Činjenica koja se izbjegava jest da se zapadni dio Europe makar pokušava pomaknuti s mjesta, dok se Hrvatska i Balkan drže mrtve točke, i vrte u krug sa istim strankama koje ih sa lakoćom drže u šaci.

Hoće li ikada doći vrijeme promjene, ili ćemo uvijek biti zatočeni u rukama bivših/sadašnjih, ali zasigurno budućih osuđenika?