Europska desnica bira vodećeg kandidata za europske izbore 2019. godine

Viktor Orban
Foto: Sputnik International
Europska desnica, podijeljena zbog prisutnosti u njezinim redovima madžarskog populista Viktora Orbana, okupila se u srijedu na kongresu u Helsinkiju te bira svog kandidata za europske izbore u svibnju 2019.

Dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb u utrci su za vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu.

Kandidat će se birati u četvrtak tajnim glasovanjem 758 izaslanika na kongresu u Helsinkiju. On bi u studenom 2019. mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika Europske komisije.

Ta je dužnost dio velikih pregovora koji će slijediti nakon europskih izbora koji će se održati između 23. i 26. svibnja 2019.

Osim predsjednika Europske komisije sljedeće godine trebat će izabrati novog predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europske središnje banke. U tim pregovorima EPP bi trebao imati glavnu ulogu.

Ne bude li većeg iznenađenja, Manfred Weber (46), predsjednik skupine pučana u Europskom parlamentu i član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU-a kancelarke Angele Merkel, trebao bi pobijediti Alexandera Stubba (50), člana finske konzervativne i liberalne stranke Kokoomus.

Viktor Orban – “Zločesto dijete”

Među temama u debati između Webera i Stubba u srijedu navečer je bilo i mjesto koje u EPP-u imaju Viktor Orban i njegova stranka Fidesz  koju optužuju za gaženje europskih vrijednosti, napose u vezi s prihvatom migranata.

No njegovo izbacivanje nije bilo na dnevnom redu kongresa. “Kao što sam često govorio, svaka obitelj ima svoje zločesto dijete. No radije ću svoje zločesto dijete zadržati u obitelji i urazumiti ga”, rekao je predsjednik PPE-a, Francuz Joseph Daul, uoči početka kongresa.

Madžarski čelnik misli da je liberalna demokracija doživjela neuspjeh i više nije kadra jamčiti kršćanske korijene njegove zemlje. On bi radije da se koristi pojam kršćanska demokracija.