EU i Japan sklopili sporazum o slobodnoj trgovini

slobodna trgovina, japan, EU, sporazum
Pixabay
Sporazum bi na snagu trebao stupiti početkom 2019. godine

Japan i Europska unija potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatiti trećinu globalne ekonomije i oko 600 milijuna ljudi. Dokument su u utorak u Tokiju potpisali japanski premijer Shinzo Abe, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Japan se obvezao ukinuti carine na 94 posto cjelokupnog uvoza iz EU, kao i na 82 posto uvoza poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Europska unija zauzvrat će ukloniti 99 posto carina na uvoz iz Japana, piše Poslovni dnevnik.

U šestoj godini primjene sporazuma očekuje se ukidanje tarifa na uvoz televizora iz Japana, a u osmoj godini na uvoz automobila i kamiona. EU i Japan sklopit će i sporazum o strateškom partnerstvu kako bi se unaprijedila suradnja na poljima mira i sigurnosti, kibernetičkog kriminala, energetske sigurnosti i klimatskih promjena.

Očekuje se da Europski parlament i japanski parlament ratificiraju sporazum unutar sljedećih nekoliko mjeseci. Na snagu bi trebao stupiti početkom 2019. godine.