EU izbori: Pučani prema anketama i dalje u vodstvu

ep, europski parlament
Wikipedia

Prema najnovijim podacima portala Europe Elects, Europska pučka stranka (EPP) vodi u anketama s 23% podrške. Socijaldemokrati (S&D) su drugi s 18% dok su treći Liberalni demokrati (ALDE) s 13%. Pučanima i Socijaldemokratima predviđa se znatan pad osvojenih mjesta usporedno s izborima 2014. godine.

Portal Europe Elects objavio je nove projekcije rezultata izbora za Europski parlament, prema kojima Europska pučka stranka (EPP) vodi u anketama diljem Unije s 23% podrške. Drugi je Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) s 18%, a na trećem mjestu sa 13.1% nalazi se Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE). Najveće iznenađenje ovih izbora mogli bi biti Nacionalisti (ENF) koji uživaju podršku od 8.4%, ponajviše zbog popularnosti talijanske Sjeverne Lige koja je njihov član.

Populistički val koji je zahvatio Europu posljednjih godina imat će veliki utjecaj i na ove izbore. Dvije najveće stranke, Pučani i Socijaldemokrati, prema predviđanjima izgubit će između 40-60 mjesta svaka dok će najveći dobitnici biti Liberalni demokrati s gotovo 40 mjesta više nego u trenutnom sazivu i Nacionalisti koji mogu očekivati rast od 25 zastupničkih mjesta.

Hrvatska: HDZ-u 5 mandata, SDP-u 3

U Hrvatskoj redovno mjesečno istraživanje provodi agencija Promocija plus sa svojim projektom CRO Demoskop koji provodi za RTL. Ankete za travanj pokazuju da najveću podršku ima HDZ, koji je član EPP-a. Iako podrška HDZ-u pada zadnjih nekoliko mjeseci, redovito vode u anketama i mogu očekivati sigurnih 5 mandata u Europskom parlamentu. SDP je drugi za koji se očekuje da će osvojiti 3 mandata. Po jedan mandat mogu očekivati Živi zid, Amsterdamska koalicija i MOST.

Hrvatska će po treći puta sudjelovati na europskim izborima. Državnom izbornom povjerenstvu predane su 33 pravovaljane liste kandidata. Prošle izbore održane 2014. godine obilježila je niska izlaznost od svega 25%.

Zbog odgode Brexita Hrvatskoj jedan zastupnik manje

U veljači prošle godine Europski parlament je postigao sporazum oko toga kako raspodijeliti 73 mjesta koja su pripadala Ujedinjenom Kraljevstvu. Odlučeno je da će 27 mjesta biti dodijeljeno članicama za koje se smatra da su nisu dovoljno zastupljene. Među njima se nalazi i Hrvatska kojoj je dodijeljeno jedno zastupničko mjesto. Preostalih 46 mjesta predviđeno je za buduće članice Unije. Time je u novom sazivu trebalo biti 705 mjesta, naspram sadašnjih 751.

No odgodom Brexita do kraja listopada ove godine, Ujedinjeno Kraljevstvo prisiljeno je raspisati izbore za Europski parlament i sudjelovati u njegovom radu kao punopravna članica. Ako do toga dođe, Hrvatska ostaje na trenutnoj brojci od 11 zastupnika.