Demografija i politička orijentacija – kako glasuju Amerikanci?

izbori, SAD
Pixabay
Dvije godine nakon izbora američkog predsjednika Amerikanci izlaze na kongresne izbore, birajući cijeli Zastupnički dom i trećinu Senata, a uz brojne političke analize i predviđanja rezultata današnjih izbora otvara se i pitanje o tome tko na njima glasuje i za koga će se opredijeliti.

Prema američkom Pew Research Centeru, koji posljednjih 20 godina prati osnovne značajke i političke sklonosti američkih birača, republikanci bi na ovim izborima mogli imati razloga za brigu.

Statistika pokazuje da baza iz koje republikanci uglavnom crpe svoje glasove, a to je skupina koja obuhvaća bijelce, starije, manje obrazovane i religioznije ljude, polako nestaje.

Ovo su neki od nalaza posljednjeg ispitivanja istraživačkog centra Pew, objavljeni u ožujku ove godine.

Rasa i etnička pripadnost

84 posto Afroamerikanaca navode da su skloni demokratima, a samo 8 posto njih podupire republikance. Ukupno gledajući, ove brojke prilično su konstantne u zadnjih 20 godina. Čak i nakon izbora Donalda Trumpa 2016., koji je više puta optuživan za rasizam, ove se brojke nisu značajno promijenile.

Latinoamerički glasači skloni su složiti se sa svojim sugrađanima Afroamerikancima, iako je podjela na one sklonije demokratima i one republikancima nešto manje izražena pa 63 posto njih podupire demokrate, a 28 posto republikance.

Amerikanci azijskog podrijetla također će radije glasovati za postojeću oporbu: 65 posto njih opredjeljuje se za demokrate, u usporedbi s 27 posto onih koji su za republikance.

Tko su onda glasači republikanaca? Prije svega to su bijelci, muškarci i žene koji nisu latinoameričkog podrijetla i još uvijek čine 60 posto ukupne populacije, iako je ta brojka u padu. Pripadnici ove skupine u 51 posto slučajeva podupiru republikanske kandidate, dok ih 43 posto podupire demokratske.

Spol

Općenito su muškarci više skloni republikancima, no podjela nije tako oštra kako bi se moglo pomisliti. Ispitivanja pokazuju da je 48 posto onih koji podupiru republikance muškog spola, dok 44 posto njih podupire demokrate. Ispitivanje ne daje rezultate po spolu za pojedine etničke skupine.

Među ženama su demokrati nešto popularniji: 56 posto njihovih glasača su žene, dok 37 posto žena glasuje ze republikance. Više puta izrečene seksističke opservacije predsjednika Trumpa zasigurno nisu pridonijele tome da republikanci dobiju veću naklonost žena.

Obrazovanje

Ukupno gledajući, što imaju više obrazovanje glasači više glasuju za demokrate. Među glasačima koji imaju srednje obrazovanje ili niže od toga 47 posto podupire republikance, a 45 posto demokrate.

Među glasačima koji su išli na koledž, brojke su skoro doslovce obrnute tako da se ove dvije skupine značajno ne razlikuju.

Glasači koji su završili koledž većinom glasuju za demokrate, njih 58 posto, dok 36 posto podupire republikance.

Glasači koji su završili poslijediplomski studij glasuju u 68 posto slučajeva za demokrate, dok ih 31 posto glasuje za republikance.

Dob

Statistika vezana uz ovu kategoriju alarmantna je za republikance, jer postoji očigledan trend: što su glasači mlađi, to više glasuju za demokrate. Pedeset i osam posto “milenijalaca” (rođenih između 1981. i 1996.) podupire demokrate, a samo 34 posto njih glasuje za republikance.

Demokrati također imaju jasnu potporu glasača “X generacije” (od 1965. do 1980.) od 48 posto, dok republikance podupire 43 posto.

“Baby-boomer” generacija (rođeni između 1946. i 1964.) nešto je više podijeljena od milenijaca pa demokrate podupire 50 posto, a republikance 48 posto tih glasača.

Takozvana “tiha” generacija (1928-1945.) glasuje više za republikance – njih 52 posto, dok za demokrate glasuje 43 posto.

Vjerska pripadnost

Gledano po ovoj kategoriji političke preferencije oštro su podijeljene prema vjerskoj pripadnosti i etnicitetu. Najveći je kontrast između bijelih evangeličkih kršćana (77 posto bira republikance, 18 posto demokrate) i crnih protestanata (7 posto bira republikance, a 87 posto demokrate).

Među onima koji kažu da nisu vjernici 68 posto glasuje za demokrate, a 22 posto podupire republikance.  (Hina)