Deforestacija Amazone najgora u posljednjih 10 godina

Amazona, šuma
Pixabay
Krčenje kišnih kišnih šuma u Amazoni dosegla je u posljednjih 10 godina rekordnu razinu, a glavni razlog te nesretne statistike je ilagalna sječa, prenosi u subotu BBC pozivajući se na podatke brazilske vlade.

Službene brojke govore da je u razdoblju između kolovoza 2017. i srpnja 2018. uništeno 7900 četvornih kilometara prašume, pet puta više od površine Londona.

Prema riječima ministra zaštite okoliša Edsona Duartea, glavni razlog je ilegalna sječa stabala.

Iako je krčenje šuma Amazoni palo za čak 72 posto u odnosu na 2004., kada je savezna vlada, nakon što je te godine iskrčeno područje veličine Haitija – više od 27.000 četvornih kilometara – uvela brojne mjere za borbu protiv deforestacije, pobornici zaštite okoliša su vrlo zabrinuti.

Smanjenje kazni za uništavanje šuma

Posebno ih brine okolišna politika novoizabranog predsjednika Jaira Bolsonara koji je tijekom kampanje obećao smanjivanje kazni za uništavanje šuma, a također je najavio slabljenje utjecaja agencije za zaštitu okoliša.

Pomoćnik novog predsjednika je također najavio da će vlada spojiti ministarstva poljoprivrede i okoliša, potez za koji kritičari tvrde da će dodatno ugroziti opstanak kišnih šuma.

Krčenje šuma je najintenzivnije u državama Mato Grosso i Para u kojima je 2017. zabilježen porast sječe šuma od 13,7 posto. Kako je Mato Grosso najveći proizvođač žitarica u Brazilu, za očekivati je da će se poljoprivredna zemljišta i dalje širiti na uštrb kišnih šuma Amazone.

Ministar Duarte prvenstveno upire prst u nesmiljenu ilegalnu sječu šuma i poručuje da zemlja mora postrožiti prekršajna i kaznena djela na štetu okoliša te ojačati borbu za zaštitu održivog razvoja bioma.

Kišne šume Amazone postale su planetarno poznate kao “pluća planeta”. To područje je dom najveće tropske kišne šume na svijetu, kao i biljnih i životinjskih vrsta koje znanstvenici i dalje nastavljaju otkrivati.

Veći dio šume velike milijune četvornih kilometara nalazi se u Brazilu, gdje prema zakonima iz 1965. zemljoposjednici moraju određeni postotak posjeda ostaviti pod šumom. (Hina)