Davos: međunarodna suradnja rješenje je za svjetske izazove

Davos
Wikimedia Commons
Međunarodna suradnja je rješenje za svjetske izazove, istaknuo je otvarajući u utorak Svjetski gospodarski forum u Davosu njegov utemeljitelj Klaus Schwab

Tri tisuće političara i poslovnih ljudi u utorak se okupilo na otvaranju tog skupa u švicarskom gradu Davosu kako bi raspravljali o rješenjima, unatoč odsutnosti nekih od ključnih političkih vođa svijeta.

“Mi se nalazimo na raskrižju povijesti čovječanstva. Sada moramo oblikovati budućnost”, rekao je Schwab u govoru.

Govoreći o ovogodišnjoj službenoj temi “Globalizacija 4.0” – viziji povezanog svijeta koja se bavi ekonomskim nejednakostima koje prate globaliziranu trgovinu i proizvodnju, Schwab je pozvao taj današnji povezani svijet da u svoje središte stavi ljude, umjesto da od njih radi robove novih tehnologija.

Međutim, neki od mladih aktivista koji predsjedaju sjednicama ovogodišnjeg skupa naglasili su da bi bilo važnije razgovarati o konkretnim, lokalnim akcijama koje bi pomogle u rješavanju temeljnih problema, kao što su migracije ili klimatske promjene.

“Što nam to govori o globalnoj opredijeljenosti kada imamo sva rješenja ali tako se malo događa”, upitala je aktivistica iz Švedske Noura Berrouba na konferenciji za novinare.

Prvi govornik na četverodnevnom godišnjem okupljanju bit će brazilski ultradesni predsjednik Jair Bolsonaro

To je njegov prvi međunarodni nastup od polaganja prisege početkom siječnja. Iako je kontroverzni populistički vođa objavio da planira privatizirati infrastrukturu još je nejasno hoće li se odlučiti za ultraliberalnu ekonomsku politiku.

Brazilac je uskočio na mjesto američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je otkazao dolazak zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave, ministarstava i agencija.

U Davos ove godine neće ni britanska premijerka Theresa May suočena s krizom brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Zahvaljujući njihovoj odsutnosti interes će se usmjeriti na njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea ili glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni britanski put izlaska iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, prema anketi provedenoj uoči okupljanja u Davosu. (Hina)