Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz EU

brexit
Pixabay
Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz Europske unije, objavio je u utorak glavni savjetnik najvišeg suda Europske unije u tjednu u kojemu britanski parlment treba raspraviti osporavani sporazum koji je je britanska vlada postigla s Bruxellesom o uvijetima izlaska iz unije.

“Glavni savjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50 omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a”, objavio je u priopćenju Europski sud pravde. “Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku”, navodi se u priopćenju.

“Uvjetovanje odluke o opozivu brexita suglasnošću ostalih 27 zemalja članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju”, tvrdi glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019.

Uvodno ročište održano je 27. studenoga.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o brexitu.

Britanski donji dom trebao bi o dogovoru o brexitu glasati 11. prosinca.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije. (Hina)