Britanija će kroz nekoliko dana formulirati prijedloge o granici s Irskom

brexit, Velika Britanija, EU
Pixabay
Britanija će kroz idućih nekoliko dana formulirati prijedloge koje će predstaviti Europskoj uniji kao pokušaj rješavanja pitanja dogovora oko granice s Irskom nakon brexita, rekao je u četvrtak za BBC ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

Britanski zakonodavci u utorak su premijerki Theresi May poručili da s Europskom unijom ponovo pokrene pregovore oko brexita vezane za pitanje granice s Irskom, tzv. backstop, no Bruxelles je vrlo brzo odbio ideju novih pregovora o sporazumu.

“Sastavit ćemo prijedloge. Trebat će nekoliko dana da to učinimo”, rekao je Hunt.

“Vjerujem kako postoji potencijal među svim različitim mogućnostima o kojima se raspravljalo. No trebamo ih sastaviti, osigurati da odgovaraju pitanjima koje je istaknula Europska unija i tada ćemo imati odgovarajuću diskusiju”, dodao je britanski ministar vanjskih poslova.

Hunt je rekao kako je trenutno prerano govoriti hoće li biti potrebno produženje procesa brexita. Britanija bi trebala izići iz EU-a 29. ožujka.

“Mislim da je istina kako će, ukoliko potvrdimo sporazum u danima koji prethode 29. ožujku, ipak biti potrebno neko dodatno vrijeme za usvajanje kritičnog zakonodavstva”, kazao je Hunt. “Ukoliko uspijemo napraviti pomak prije toga, onda to neće biti potrebno”, dodao je.

Andrea Leadsom, čelnica donjeg doma britanskog parlamenta, rekla je zakonodavcima u četvrtak kako će stanka u radu britanskog parlamenta, najavljena za veljaču, biti odgođena, kako bi se mogli učiniti pomaci glede “glavnog posla”.

Vlada je također rekla kako razmišlja o produljenju sati zasjedanja parlamenta

“Pozicija premijerke o tome ostaje nepromijenjena: izlazimo 29. ožujka”, komentirao je glasnogovornik britanske premijerke Huntov istup.

“Odlučni smo u tome da imamo sve pripremljeno za izlaz 29. ožujka”, dodao je. “Činjenica da neće doći do stanke parlamenta pokazuje kako poduzimamo sve moguće korake kako bismo bili sigurni da će 29. ožujka biti datum našeg izlaska”, kazao je glasnogovornik.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer je izglasao amandman “N”, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, kojim se traže “alternativna rješenja” za tzv. backstop, zaštitni mehanizam za granicu na irskom otoku. (Hina)