Britanci žele ostati u EU i traže drugi referendum

brexit, summit
Pixabay
Više Britanaca želi ostati u Europskoj uniji nego je napustiti, prema anketi objavljenoj u nedjelju koja je ujedno pokazala da birači žele preuzeti stvar u svoje ruke i donjeti odluku sami

Velika Britanija izlazi iz Europske unije 29. ožujka, no premijerka Theresa May i dalje se bori da parlament odobri njezin izlazni dogovor s Bruxellesom, produbljujući tako nesigurnost oko toga je li dogovor uopće moguć te hoće li zemlja na kraju napustiti Uniju.

Anketa YouGov-a pokazuje da kada bi se referendum održao danas, 46 posto Britanaca glasalo bi da njihova zemlja ostane u EU-u, dok bi 39 posto glasalo za izlazak. Ostali birači ne znaju odgovor, ne bi glasali ili su odbili odgovoriti na pitanje.

Kada se iz ankete isključe neodlučni i oni koji ne žele dati odgovor, omjer snaga je 54 prema 46 za ostanak u Uniji.

Općenito gledajući, anketa poput onih ranijih pokazuje duboku podijeljenost izbornoga tijela, u kojem stav nacije lagano naginje ka ostanku u EU. Referendum iz 2016. imao je omjer 52 prema 48 za izlazak iz Unije.

Anketu u kojoj je sudjelovalo više od 25,000 građana naručila je udruga People’s Vote, predvodnik sve jačeg pokreta za drugim referendumom oko brexita.

Premijerka May snažno se protivi raspisivanju novog referenduma.

Anketa je pokazala da 40 posto birača želi da zadnju riječ oko brexita da narod na novome referendumu, dok ih je 36 posto protiv toga i smatra da bi tu odluku trebao donjeti parlament. Bez neodlučnih, omjer je 53 posto za novi referendum u odnosu na 47 posto protiv.

Britanci žurno nabavljaju EU putovnice prije brexita

Anketa njemačke novinske agencije dpa pokazala je da snažno raste broj Britanaca koji žele državljanstvo neke druge članice EU-a.

Njemačka, Irska, Španjolska i Portugal u posljednje tri godine bilježe rast potražnje Britanaca za njihovim putovnicama.

Oni su zabrinuti zbog budućnosti i mogućnosti da rade i putuju po Europi, dok traju dogovori s EU-om oko uvjeta izlaska i ekonomskog utjecaja koji će on imati.

U Njemačkoj, rekordnih 7500 Britanaca je zatražilo državljanstvo u 2017., u odnosu na 622 u 2015. godini.

U Irskoj su prošle godine primili 183,000 zahtjeva Britanaca, 22 posto više nego godinu ranije.

U Španjolskoj je broj prijava utrostručen prema 2015., iako je brojka vrlo mala, svega 166 u prvih 10 mjeseci prošle godine. Razlog tome je zakonska regulativa koja ne dopušta dvojno državljanstvo, a država traži da se originalna putovnica poništi te da se dokaže da se u Španjolskoj živi najmanje deset godina.

U Portugalu je broj prijava uzletio u prvih 11 mjeseci 2018. na oko 500, u odnosu na 2015. kada ih je bilo 62.

Parlamentarci će o Mayinom izlaznom dogovoru glasati za tjedan dana, no predviđa se da njen dogovor neće dobiti većinu.