Brexit. Zbogom, Europo! Dobar ti dan, Ameriko!

brexit
Pixabay

Američke tvrtke su u posljednjih godinu dana postale najčešći trgovinski partneri britanskih poduzeća, a čini se da će tako ostati i nakon što Velika Britanija napusti EU.

Čini se da je Velika Britanija mnogo spremnija na razdruživanje s Europskom unijom nego se to misli i predstavlja. Dok premijer Boris Johnson pokušava izborima raspetljati čvor oko napuštanja EU, već godinu dana francuska i njemačka poduzeća nisu izbor broj jedan u suradnji s Britancima. Britanska banka HSBC provela je istraživanje prema kojem se gotovo prepolovio broj njihovih tvrtki kojima su u posljednjih godinu dana Njemačka ili Francuska jedno od tri glavna izvozna odredišta.

Generalno dolazi do disperzije tržišta kada je britanska ekonomija u pitanju. HSBC izvještava da je lani 28 posto britanskih tvrtki imalo SAD kao jedan od tri vodeća trgovinska partnera, a u 2019. taj je postotak pao na 24. Ali još veći pad bilježe Njemačka i Francuska, za skoro polovinu, te se kreću oko 15 posto.

Potvrda okretanju prema SAD-u je i Johnsonov telefonski razgovor s Donaldom Trumpom u kojem je američkog predsjednika pozvao da ukine nove carine na robu. Potvrdila je to odmjereno i Bijela kuća: Dvojica čelnika ponovno su potvrdili svoju opredijeljenost za jačanje posebnog odnosa snažnim bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini nakon što Velika Britanija napusti EU, priopćio je Washington.

Raste optimizam britanskih poduzetnika

Britanski prijevremeni izbori su 12. prosinca. Premijer Johnson nada se pobjedi kako bi parlament usvojio dogovor o brexitu, a temeljem kojeg će britanskim izvoznicima osvanuti nebrojene prepreke u trgovanju sa Starim kontinentom. Zato se i okreću SAD-u i ostalim tržištima.

Raspoloženje britanskih tvrtki se općenito poboljšava. Nakon početnog šoka zbog brexita, očito je da su se pribrali i okrenuli način i smjer poslovanja. Od tisuću ispitanih tvrtki, 86 posto ih smatra da su im trgovinski izgledi pozitivni. Taj postotak je, u odnosu na 2018. godinu, porastao za čak 12 posto.

Izvjesno je, dakle da će se Velika Britanija prilagoditi izlasku iz Europske unije. Kako će, s druge strane, tromi organizam na čelu s Bruxellesom podnijeti brexit mogla bi postati druga strana medalje ovog razvoda.

F. M.