Brazil dobio novog “Trumpa” – nastavak političkih turbulencija u Latinskoj Americi

Bolsonaro, Brazil
Flickr
U Brazilu održani predsjednički izbori

Prošloga tjedna, u Brazilu su održani predsjednički izbori. U izbornoj utrci koju su obilježili krvavi sukobi i napadi na izbornim skupovima, sa 55.1 posto glasova, pobijedio je krajnje desno orijentirani, bivši kapetan brazilske vojske, Jair Bolsonaro.

Pobijedivši svog lijevo orijentiranog protukandidata, Fernanda Haddada, Bolsonaro je okončao dugogodišnju vladavinu radničke i socijaldemokratske stranke u Brazilu, čiju su vlast u posljednje vrijeme obilježili veliki korupcijski skandali. Bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, jedan od utemeljitelja Radničke stranke (PT), zbog upletenosti u korupcijske skandale, osuđen je na 12 godina zatvora, a njegova nasljednica, Dilma Rousseff opozvana je s vlasti radi prikrivanja stanja državnih financija i uvlačenja zemlje u gospodarsku i institucionalnu krizu.

“Tropski Trump”

Tijekom izborne kampanje, Bolsonaru je stekao nadimak “tropskog Trumpa”, prvenstveno zbog svojih najava liberalizacije zakona o posjedovanju oružja, obračuna s rastućom korupcijom u zemlji, obnovom gospodarstva i antimigrantskoj politici. U svojim izjavama je otišao i korak dalje od svog američkog pandana, zgrozivši medijsku javnost izjavama o silovanju i ugroženim skupinama, približivši se retorički svog drugom kolegi, kontroverznom predsjedniku Filipina, Duerteu.

No jedna od ključnih sličnosti je upotreba prokušanog Trumpovog recepta, privlačenja medijske pažnje kontroverznim istupima, čime je ovaj bivši časnik brazilske vojske besplatno dobio nužan medijski prostor. U polariziranoj zemlji, pogođenoj korupcijskom i gospodarskom krizom, taj tip retorike i medijskog nastupa naišao je na plodno tlo.

Bolsonaro – nova nada Brazila?

Nakon izborne pobjede, ulice brazilskih gradova okupirali su pristaše novoizabranog predsjednika. “On je nova nada za Brazil.” dominantna je izjava koja se mogla čuti među razgaljenim ljudima na ulici.

No nakon što se izborna euforija slegne, Bolsonara čekaju ozbiljni politički izazovi. Jedno od najvećih gospodarstava svijeta, nakon godina ekonomskog uspona bilježi pad, čemu su zasigurno doprinijeli korupcijski skandali. U ovim trenutcima, u još uvijek medijskoj sjeni, odvija se migrantska kriza na čijem se udaru našao i Brazil, zbog sve većeg priljeva iz ekonomski uništene Venezuele.

Bolsonarovo simpatiziranje bivše vojne diktature ujedinio je značajan dio Brazilaca protiv Bolsonara što će također predstavljati izazov u traženju podrške za cjelovito političko i gospodarsko reformiranje Brazila. Bolsonaro ima težak zadatak dokazati da nije jedan od u nizu “mesijanskih” vođa koje bremen velikih očekivanja brzo pospremi u ropotarnicu političke povijesti.

Bolsonaro – politička poruka za cijeli svijet

Iako je Latinska Amerika ima specifičnu političku kulturu i tradiciju, izbor Bolsonara ne možemo promatrati van konteksta globalne krize liberalne demokracije. Rast revolucionarnih opcija, simpatiziranje kandidata i stranaka koje u svom programu imaju kompletnu promjenu gospodarskog i političkog Sistema, svojevrsni povrat demokracije narodu, jasan su signal za potrebu boljeg razumijevanja političkog svijeta u kojem živimo.

Iako je povijest kao maćehinska učiteljica pokazala da političke mesije i instant revolucionare pojede ta ista revolucija, oni su svakako proizvod institucionalne krize koja zaslijepljenošću fokusa na aktere, njihovo “obožavanje” ili “preziranje”, ostaje u sjeni.

Izvori: jutarnji.hr, guardian.com