Bilo kakav dogovor o teritorijalnom sporu s Japanom treba podršku javnosti

Putin
Bilo kakav dogovor o dovršetku teritorijalnog spora s Japanom treba podršku javnosti, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom, referirajući se na protivljenje Rusa ustupanju teritorija Japanu u sukobu koji traje od Drugog svjetskog rata

Tokio i Moskva spore se oko otoka koji su u Rusiji poznati kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritoriji. Sovjetske trupe osvojile su to otočje na kraju Drugog svjetskog rata, a Tokio od tada traži njihov povratak. Dvije države zbog toga još uvijek nisu formalno potpisale mirovni sporazum.

Dvojica čelnika su nakon razgovora govorili o odlučnosti da pronađu rješenje za spor, no nisu dali previše detalja je li bilo kakav dogovor blizu.

“Pred nama je težak posao kako bi se stvorili uvjeti da dođemo do rješenja koje odgovara objema stranama”, rekao je Putin.

“Naravno, rješenja do kojih dođu pregovarači moraju biti prihvatljiva narodima Rusije i Japana, imati podršku u javnosti naših država”, dodao je ruski čelnik.

Ankete pokazuju da se većina Rusa protivi ideji prepuštanja kontrole nad otocima Japanu kako bi se postigao dogovor. Ruska policija je uoči susreta pritvorila 11 ljudi koji su prosvjedovali protiv ustupaka ispred japanskog veleposlanstva u Moskvi.

Abe je naglasio kako se s Putinom dogovorio da će se ministri vanjskih poslova dviju država susresti u veljači kako bi nastavili razgovore o mogućem dogovoru.

Dodao je kako je postignut dogovor o izgradnji bliskijih odnosa ruske i japanske vojske. Ekonomska razmjena između dviju država je u protekloj godini narasla za 18 posto, na oko 20 milijardi dolara, prenosi dpa. (Hina)