Apple postao prva tvrtka vrijedna bilijun dolara

Apple, dionice, Steve Jobs
Flickr / Nazrul Islam
Rast dionica od 1980. godine do danas iznos 50.000 posto

Apple je postao prva javna tvrtka na svijetu koja vrijedi bilijun dolara. Tržišna vrijednost proizvođača iPhonea dosegnula je brojku na burzi u New Yorku, a dionice su zatvorene na novoj rekordnoj visini od 207,39 dolara.

Apple je pobijedio suparnike Silicijske doline, kao što su Amazon i Microsoft. Otkad je iPhone prvi put pušten u prodaju u 2007., dionice Applea skočile su za 1.100 posto.

Rast je još više zapanjujući budući da je tvrtka prvi put uvrštena na burzu 1980. godine, a od tada rast iznosi 50.000 posto. Apple je započet u garaži suosnivača Stevea Jobsa 1976. godine i prvotno je bio poznat po svojim Mac osobnim računalima.

Jobs je umro 2011. godine, a naslijedio ga je glavnog direktor Tim Cook. Godine 2006. tvrtka je imala manje od 20 milijardi dolara od prodaje i ostvarila dobit od gotovo 2 milijarde dolara. Prošle je godine prodaja premašila 229 milijardi dolara, s dobiti od 48,4 milijarde dolara, što ga čini najprofitabilnijom američkom tvrtkom. PetroChina je nakratko vrijedila oko 1,1 bilijuna dolara iako je većina njezinih dionica držala kineska vlada. Sada vrijedi oko 220 milijardi dolara.

Unatoč svojoj cijeni od jednog bilijuna dolara, mnogi analitičari još uvijek ne smatraju dionice Applea skupima, s obzirom na to da se trguje s otprilike 15 puta očekivanom dobiti, u usporedbi s 82 za Amazon i 25 puta za Microsoft.

Vizija Jobsa i poslovna pronicljivost Cooka lansirale su Apple na vrh

Dave Lee, reporter specijaliziran za tehnologiju smatra da je vizija Stevea Jobsa ta koja je Appleu osigurala prekretnicu. S druge strane, poslovna sposobnost i pronicljivost Tima Cooka omogućila je ovaj rezultat.

Dva ključna čimbenika pridonijela su rastu dionica. Prodaju manje iPhona, ali puštaju u prodaju skuplje verzije svake godine što donosi više novca po uređaju.

Apple je također diverzificirao izvore svoje dobiti. Sada zarađuje oko 10 milijardi dolara svaka tri mjeseca od usluga kao što su prodaja aplikacija i streaming glazbe. Tvrtka je ovog tjedna priopćila investitorima da očekuje da će uspješnom završetku godine pridonijeti puštanjem u prodaju novog iPhonea. Burza je promjenjiva, a malu, ali sve veću prijetnju predstavljaju kineski proizvođači pametnih telefona.

Izvor: www.bbc.com