Američka vlada djelomično blokirana zbog spora oko zida

zid, Meksiko, SAD
Pixabay
Američka vlada djelomično je blokirana u subotu ujutro u žestokom sporu oko zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da Kongres potpiše financiranje zida duž granice s Meksikom u vrijednosti od 5 milijardi dolara.

Nakon što nije postignut dogovor o proračunu u petak, kongresni čelnici i Bijela kuća obećali su održati razgovore tijekom vikenda u potrazi za dogovorom kako bi se dokončao zastoj uoči božićnih blagdana.

Zastoj je nastao nakon što je Trump odbio složiti se s dogovorom o kratkoročnom financiranju koji su postigli demokratski i republikanski senatori jer nije uključio 5 milijardi dolara za zid na granici.

Zastupnički dom, gdje republikanci imaju većinu dok ga demokrati ne preuzmu 3. siječnja, tada su odobrili zakon koji uključuje 5 milijardi dolara, ali je on zapeo Senatu i zastoj je počeo u petak oko ponoći.

Nakon što je postalo jasno da u Kongresu nema dovoljno glasova da zakon prođe, senatski čelnici sastali su se i potpredsjednikom Mikem Penceom i drugim dužnosnicima Bijele kuće kako bi pokušali iznaći put dalje.

Nisu uspjeli i zastupnici oba doma poslani su kućama

Trump je pokušao okriviti demokrate. “Imat ćemo blokadu. Ništa ne možemo učiniti oko toga jer trebamo demokrate da nam daju svoje glasove”, rekao je u video snimci objavljenoj na njegovu Twitteru dva sata prije isteka roka u ponoć.

Demokrati su opetovano podsjetili Trumpa i glasače da je prošli tjedan rekao da će biti “ponosan” da će blokirati vladu kako bi postigao financiranje zida.

“Predsjednik Trump je ‘rigao vatru’, i sada nas vodi prema ‘Trumpovoj blokadi’ preko Božića”, rekao je čelnik senatskih demokrata Chuck Schumer na senatskom podiju u petak.

Oko tri četvrtine programa savezne vlade financirat će se do 30. rujna sljedeće godine, no financiranje svih ostalih – uključujući ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa i poljoprivrede – isteklo je u ponoć.

Nacionalni parkovi bit će zatvoreni i više od 400.000 “osnovnih” zaposlenika u tim agencijama radit će bez plaće dok se ne riješi spor. Drugih 380.000 bit će “na dopustu”, što znači da će biti poslani na prinudni odmor.

Snage za održavanje reda, granične ophodnje, isporuke pošte i operacije u zračnim lukama nastavit će rad.

Da bi se blokada dokončala, oba doma – i Zastupnički dom i Senat – morat će odobriti dogovor o kojem pregovaraju Trumpov tim i republikanski i demokratski čelnici.

Blokada bi mogla potrajati najmanje do novog saziva Kongresa 3. siječnja, kad će demokrati preuzeti kontrolu od republikanaca. To međutim ne znači da će Trump pristati na konpromis. (Hina)