Amazon ostvario rekordnu dobit, prodaja nezaustavljivo raste

amazon, online prodaja
Flickr / robertnelson
Polovica ukupne online prodaje u SAD-u ostvaruje se preko Amazona. U trećem tromjesečju očekuju daljnji rast i prodaju do 57,5 milijardi dolara

Amazon obara vlastite rekorde: tehnološki gigant je u drugom kvartalu zabilježio dobit od 2,5 milijardi dolara. Riječ je o dvanaest puta većoj dobiti u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, piše Poslovni dnevnik.

Amazonova poslovna izvješća pokazuju da je prodaja u prošlom tromjesečju dosegnula 52,9 milijardi dolara. “Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja”, izjavio je Brian Olsavsky, financijski direktor Amazona.

Porast je ostvaren zahvaljujući snažnom rastu prodaje, a posebno u poslovanju ‘cloud’ uslugama gdje je prodaja porasla za gotovo 50 posto. Na godišnjoj razini, riječ je o rastu od 6,1 milijardu dolara.

Amazonu počinje pritjecati i sve više prihoda od oglašavanja. U odjelu ‘drugih kategorija’, u koji spada i oglašavanje, prihod tvrtke se udvostručio i dosegao oko 2,2 milijarde dolara. Porasla je i maloprodaja u Sjevernoj Americi, i to za 44 posto, na 32,2 milijarde dolara.

Procjene analitičke tvrtka eMarketer pokazuju da Amazon ove godine pokriva polovicu ukupne online prodaje u SAD-u. Prema izvješću Amazona, u trećem tromjesečju prodaja će također biti znatno viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine – između 54 i 57,5 milijardi dolara, što će biti rast između 23 i 31 posto.